La Filmoteca Espanyola rescata 'Mallorca', la primera pel·lícula sonora dirigida per una dona a l'Estat

El curtmetratge de María Forteza, de qui no se sap pràcticament res, estarà disponible durant aquesta setmana al canal de Vimeo de la institució

Fotograma de 'Mallorca', dirigida per María Forteza
Ara Balears
04/05/2020
2 min

PalmaFins ara Rosario Pi ha estat reconeguda com la primera dona a dirigir una pel·lícula sonora a Espanya: El gato montés (1935). Però ara una investigació iniciada per la Filmoteca Espanyola obre la possibilitat que existeixi un altre títol anterior al de Pi, i també rodat per una dona: María Forteza. Es tracta de Mallorca, un curtmetratge de set minuts i 40 segons de durada que ha estat localitzat recentment en els arxius de la Filmoteca, segons informa en un comunicat.

El curt és, aproximadament, d'entre el 1932 i el 1934, i va ser destinat a recrear, segons consta en el pròleg de la peça, l'estètica de la música d'Isaac Albéniz a través de "petits treballs cinematogràfics". Pel que sembla, també promociona Ramón Úbeda com a productor responsable del títol i de l'invent que en va fer possible el registre sonor: Úbeda, sistema español.

Poc o res se sap de l'autora María Forteza. Segons la investigació que està en marxa, "el seu nom no apareix en la premsa de l'època", assenyala Josetxo Cerdán, director de la Filmoteca. "Ningú, entre els cercles de la història del cinema espanyol i balear, sembla conèixer-la ni situar-la en el context", afegeix.

Així mateix, Cerdán subratlla el que la historiografia i les teories feministes denuncien des de fa dècades: "Les dones han estat esborrades de la història". En el cas de María Forteza, "això és el que sembla haver passat literalment: ha estat esborrada tant de la història del cinema espanyol com de la història social que ens permet reconstruir l'accés en línia a fons diverses", segueix el director de la institució.

Tampoc no existeixen registres sobre Mallorca en els seus anys de producció, cosa que podria indicar que poques persones arribassin a veure la pel·lícula més enllà dels seus promotors. La historiadora Marta Selva, qui va ser presidenta de l'Institut Català de les Dones, confirma que no se sabia res "fins avui d'aquest nom". Per aquest motiu, haurà de ser situada en la seva època, en "els ambients professionals del seu moment, en els seus contextos històrics, socials, econòmics i culturals", i així evitar la seva existència com un "fenomen aïllat". Per altra banda, Selva declara que, encara que la investigació encara estigui en procés, valora positivament que "no l'hagin ocultada per manca de proves ni minimitzat".

El curtmetratge va arribar a la Filmoteca l'any 1982, i no s'havia vist mai fins fa pocs dies quan, "per atzars del destí, es va escanejar pocs dies abans que es declaràs l'estat d'alarma, el que va permetre que, gairebé un segle després, la Filmoteca pogués fer-la accessible a tots els públics".

Mallorca estarà disponible des del 5 al 8 de maig al canal de Vimeo de la Filmoteca Espanyola, a través de la col·lecció #DoréEnCasa, una iniciativa que vol apropar a la ciutadania els títols recuperats i restaurats recentment per la institució, així com els materials de l'arxiu de què disposa i que formen part del patrimoni cinematogràfic espanyol.

stats