La Fira Mediterrània de Manresa de la "reactivació"
La 24a edició serà presencial i programarà 65 concerts i espectacles del 14 al 17 d'octubre
Barcelona"Recuperem el volum de programació del 2019". "Aprofitem la flexibilitat del 2020". "La fira serà cent per cent presencial". Són tres de les idees que ha comunicat amb prou èmfasi Jordi Fosas, el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 14 al 17 d'octubre. Tarta Relena, Xavi Sarrià, Los Sara Fontán, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, Marina Satti, Nakany Kanté, Carles Viarnés, La Coixinera, Cesc Gelabert i la companyia Com un Llum són alguns dels noms que passaran pels escenaris d'una fira que es planteja celebrar en format presencial tots els actes, però amb la possibilitat de seguir en línia bona part de l’activitat professional. "No ens hem oblidat de les eines digitals", diu Fosas, que tira endavant la fira sumant l'experiència del format pandèmic de l'any passat i el propòsit de tornar a ser el que hauria de ser. "No tindrem la fira que voldríem, però sí una fira de reactivació", admet.
En la roda de premsa de presentació de la 24a edició, Fosas ha transmès confiança: "Tenim tres bones notícies". La primera farà feliç els professionals, perquè l'Àrea Pro es trasllada al centre de Manresa, al pati del Centre Cultural del Casino. I serà "cent per cent presencial", però també amb activitats digitals com "les reunions ràpides en línia i l'emissió d'unes quantes de les propostes" perquè les segueixin sobretot els programadors internacionals que no puguin desplaçar-se a la capital del Bages. Per cert, l'eix troncal de les jornades professionals serà la sempre reclamada però no sempre atesa relació entre educació i cultura.
La segona "bona notícia" és el desplegament d'una programació prou generosa: 65 propostes artístiques, de les quals 34 són musicals i 31 d'arts escèniques. De les 65, 41 són estrenes. Pel que fa a l'origen, 42 són catalanes, 18 de l'Estat i 5 internacionals. Tal com ja havia establert Fosas el 2019, els joves creadors seran protagonistes destacats de la fira. Per exemple, en la inauguració s'estrenarà Trencadís, la primera aventura de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per 31 joves que s’han unit amb "esperit innovador i experimental per interpretar noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana". Trencadís, amb direcció de Dani López i la participació especial de la cantant Anna Ferrer, lliga el repertori tradicional recollit per Artur Blasco amb la poesia contemporània de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals i Clara Fiol, entre d'altres. "Ens interessa reflectir com els nostres artistes miren l'arrel per crear", diu Fosas. Atenció a propostes com la de Los Sara Fontán (el projecte de la violinista Sara i el percussionista dels Za! Edi Pou) amb el cançoner basc d'Amorante; a la versió del Canigó a càrrec de Manel Camp i l'Esbart Dansaire de Rubí; al flamenc experimental i queer de Romeromartín (Álvaro Romero i Toni Martín), i a Més lloc per a la fosca, l'espectacle d'Elvira Prado-Fabregat i el pianista Carles Viarnès que remena la relació entre la tradició oral i l'univers mític que va construir Víctor Català a Solitud i n'hereta l'esperit transgressor.
Finalment, la tercera "bona notícia" és "la reactivació de la cultura popular i associacionisme", un dels sectors més afectats per la pandèmia. Durant la Fira Mediterrània se celebraran unes jornades per "reflexionar sobre els nous reptes de l’associacionisme de cultura popular, es podran veure els treballs audiovisuals més representatius elaborats per les associacions durant el confinament i tornaran a la fira les actuacions dels col·lectius de cultura popular, complint amb les mesures previstes en el Procicat".