Música i arts escèniques
Cultura04/07/2023

La intel·ligència artificial connecta amb la cultura tradicional a la Fira Mediterrània de Manresa

Rodrigo Cuevas, Raül Refree, Maria Mazzotta i l'OMAC actuaran a l'edició que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre

BarcelonaUn concert que connecta el transhumanisme i la transhumància dels Pirineus. O una reinterpretació de les cançons populars catalanes a través de sensors de moviment. O un espectacle que qüestiona la validesa del llegat històric amb noves eines tecnològiques. L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, Núria Andorrà, Gerard Franch i Maria Jover estrenaran tres propostes que apunten directament a l’eix vertebrador de la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa: la intel·ligència artificial. “Sempre insistim en la tradició, però aquest any volem mirar cap al futur a través de la IA, aquesta eina que comencem a conèixer però que ens crea por, rebuig i interrogants”, diu Jordi Fosas, el director artístic de la fira d’arrel i arts en viu, que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre en diversos espais de Manresa. 

Amb més de la meitat d’artistes provinents de fora de Catalunya, la fira recupera el pols internacional i fins i tot supera les xifres d’abans de la pandèmia: de les 83 propostes artístiques, 47 de música i 36 d’arts escèniques i cultura popular, el 45% són catalanes; el 27,5%, de la resta de l’estat espanyol, i l’altre 27,5%, de països com Itàlia, Turquia, França, Croàcia i Algèria. Ara bé, tot i aquesta aposta per la internacionalització, la fira no deixarà de ser una plataforma de talent català que mostrarà algunes de les iniciatives sorgides de l’Obrador d’Arrel, com Cantareiras de Carola Ortiz, Lo secà de Joana Dark i Jazzwoman amb so de cobla, i del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel, com ERA de Quim Bigas i l’Esbart Rocasagna, Autoodi de Pere Seda i Sònia Arias i Fargar de Berta Baliu. A més, tres quartes parts de la programació són estrenes, cosa que converteix la fira en “un termòmetre del que està passant en l’àmbit de l’arrel i les arts en viu”, diu Fosas. 

Cargando
No hay anuncios

Galícia i Portugal, els protagonistes de la fira

A part de l’habitual itinerari de músiques de la Mediterrània, que comptarà amb artistes com Raül Refree, Maria Mazzotta, Rodrigo Cuevas, Davide Ambrogio, La Maria, Noelia Llorens i Dunjaluk, la fira estrenarà un itinerari de músiques d’altres llocs del món, que enguany estarà centrat en l’escena musical gallega i portuguesa, amb artistes com Sara Correia, Pongo, Fado Bicha, Ana Lua Caiano, Caldo i Mario G. Cortizo. “A Galícia, la cultura popular està revolucionant l’escena musical”, diu Fosas, que explica que aquest focus geogràfic servirà per “fer ponts” amb festivals com el MUMI de Galícia i Portugal i l'Ou Tonalidades de Portugal, que comptaran amb artistes catalans a les pròximes edicions. 

Cargando
No hay anuncios

Del pressupost total de la Fundació Mediterrània, que és d'1,21 milions d'euros, 999.000 estan destinats a la Fira Mediterrània, 120.000 a l’Obrador d’Arrel i 100.000 al Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel.