Tres companyies de les Balears participen en la Fira de Tàrrega
Hotel Locandi hi presentarà ‘Peix’; Hermanas Picohueso, ‘Excàlibur i altres històries d’animals morts’, i Du’K’tO, ‘Cafruné’
PalmaLes companyies balears Hotel Locandi, Hermanas Picohueso i Du’K’tO formaran part de la 29a edició de la Fira de Tàrrega, actualment una de les cites més importants de les arts escèniques en l’àmbit estatal. Enguany, el certamen tindrà lloc entre els dies 5 i 8 de setembre i inclou una programació “travessada per quatre línies: territori, identitat, compromís i reflexió”, expliquen. La companyia Du’K’tO hi portarà Cafuné, un duet acrobàtic format per Bàrbara Vidal i Bernat Messeguer, complementat per la música en directe del cantautor mallorquí Adrià Bauzà. “L’espectacle parteix de la relació entre dues persones i de les diferents etapes que travessen junts. Aquesta relació podria ser una amistat, una relació de parella, un vincle professional... o, com en el nostre cas, la combinació de totes”, detalla Messeguer. L’espectacle fusiona les tècniques del circ amb diferents coreografies, però se segueix una estructura dramatúrgica pròpia del teatre. Cafuné es va estrenar el juny de 2018 en el Festival Circada (Sevilla); el desembre de 2018 la varen adaptar en versió de sala i la varen presentar dins la programació de Nadal de la sala Petita del Teatre Principal de Palma. Aquesta adaptació els va portar a actuar en altres espais com l’Auditori Cas Serres (Eivissa) i Theater am Wall (Alemanya).
‘El peix gran es menja el petit’
La companyia Hotel Locandi hi mostrarà Peix, el seu darrer espectacle, en què “reflexiona, des de la poètica de l’absurd i el pallasso, sobre la mallorquinitat, l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat, sobre la ridiculesa de ser grans i l’enyorança de ser petits”, expliquen els seus autors, Tomeu Amer i Griselda Juncà. “ Peix és un viatge, un viatge metafòric cap a les profunditats humanes per cercar allò que ens fa continuar nedant, que ens fa continuar cercant, que ens fa continuar remant tot i que les onades siguin altes o siguin fortes”, descriuen a la seva pàgina web. Amer i Juncà expliquen que la idea va sorgir, sobretot, de la frase “el peix gros es menja el peix petit”, i des d’aquí, “tibant i tibant, ens hem trobat parlant o evocant Mallorca, el turisme, l’estat de la mar Mediterrània...”. Precisament el que volen transmetre és “una sensació agredolça del comportament humà vers aquesta mar”.
Per la seva banda, la companyia Hermanas Picohueso hi presentarà Excàlibur i altres històries d’animals morts, nominada als premis Butaca en la categoria de noves aportacions teatrals i representada a la sala Atrium de Barcelona.“Primerament volíem parlar de la por, però a través de diverses residències artístiques que vàrem fer durant el 2018, la idea va anar evolucionant fins a convertir-se en una temàtica de desconfiança”. En concret, se centra en com “les farmacèutiques provoquen malalties a la població i com els governants ho permeten”, detallen. La seva intenció no és “deixar un missatge clar, sinó un missatge per reflexionar”. La història la conten uns animals, a través del programa d’entrevistes L’Ornitorracó, dirigit per l’ovella Dolly, acompayada per la cussa Lika. “A priori pot semblar que no és un tema tan important, però la realitat que mostra pot ser més crua d’allò que el públic veu en una primera lectura”.
Panorama de les arts escèniques
Les companyies coincideixen que és més fàcil poder desenvolupar els projectes fora d’Espanya, en països com França i Bèlgica, “on hi ha persones i associacions de professionals que vetlen per millorar les condicions dels artistes d’arts escèniques”, exposa Bernat Messeguer. En aquesta línia argumenta també Griselda Juncà: “L’experiència que hem viscut durant els quatre anys que fa que estam de gira és que ha estat molt més fàcil sortir a actuar fora de l’estat espanyol que a dins”. Així i tot, Messeguer puntualitza que “a Mallorca ens hem trobat amb persones que treballen per acostar el circ al públic i amb institucions que tenen la voluntat de potenciar la cultura balear”. Juncà afegeix que “a poc a poc, i gràcies a iniciatives molt valentes, cada pic hi ha més programadors que aposten per les arts al carrer i el circ”.
La companyia Hermanas Picohueso expliquen que no volen ‘fer-se un lloc’, sinó “enfortir a Balears el sector de les arts escèniques, que sigui més col·laboratiu i que pugem els nostres productes amb qualitat i professionalitat”.
La Fira acull uns 800 professionals dels cinc continents i proposa 42 peces, 19 de les quals són estrena a Espanya.