Arts escèniques
Cultura12/09/2021

La FiraTàrrega que marcarà un abans i un després

Satisfacció general al finalitzar una edició presencial sense incidències

Oriol Puig Taulé
i Oriol Puig Taulé

TàrregaAquest diumenge ha finalitzat l’edició de FiraTàrrega de la tornada a la “normalitat”. Amb totes les cometes del món, perquè aquest ha sigut un dels anys més particulars en els quaranta d’història que té la fira. Si l’any passat la cita no es va celebrar de manera presencial, aquest any la programació ha tornat a la ciutat. Satisfacció generalitzada entre el públic, els artistes i els programadors. Aquesta ha sigut una edició de gran qualitat artística, com es desprèn de les converses que hem mantingut amb diversos espectadors i membres del sector. L’excepcionalitat d’aquest any ha sigut l’ambient als carrers de Tàrrega: sense teatre a les places i als carrers, sense programació off, sense aglomeracions, Tàrrega semblava menys Tàrrega.

El cap de setmana ha portat diversos espectacles inclosos al programa de Suport a la Creació. Èter Brota, d’Íntims Produccions, suposa un gir radical i inesperat en la trajectòria de la companyia lleidatana, ja que es tracta d’un espectacle sense text i altament enigmàtic. El col·lectiu Que No Salga De Aquí ha estrenat Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, un espectacle documental sobre la intersexualitat que ha meravellat públic i crítica. La guissonenca Glòria Ribera ha triomfat amb Parné, un solo escènic en el qual la “cupletista postdramàtica” s’autoerigeix com la Bella Dorita del segle XXI. La companyia Hermanas Picohueso ha estrenat P-acte idiota, el seu muntatge més ambiciós fins a la data, una defensa de la Comunitat Idiota que inclou un gran mur de projeccions. Eléctrico 28 ha fet feliç tant el públic com els vianants que passaven pel carrer amb [The Frame], una peça que pren la mirada de Georges Perec com a punt de partida i que acaba sent una invitació a observar el món. “El carrer és vostre!”

Cargando
No hay anuncios

A la roda de premsa de tancament, la directora artística Anna Giribet s’ha mostrat molt agraïda amb el seu equip, que ha fet possible una edició excepcional per a un any excepcional. “El sol fet d’haver pogut celebrar aquesta edició de FiraTàrrega ja ha sigut un gran èxit”, ha declarat l’alcaldessa Alba Pijuan. Amb un 95% d’ocupació dels espectacles, a La Llotja s’han acreditat un total de 800 professionals provinents de 23 països. FiraTàrrega és, sobretot, un gran mercat, i Giribet remarca que les propostes que hem pogut veure aquests dies giraran pròximament per Catalunya, l’estat espanyol i Europa. Molts programadors internacionals han agraït l’enorme esforç que ha fet la fira per celebrar-se de manera presencial, una de les primeres cites professionals en un any i mig de pandèmia. “Hem fet FiraTàrrega”, declarava orgullosa la directora artística Natàlia Lloreta. Els mesos de feina i de reformulació han obtingut grans resultats, i ara l’equip es dedicarà a llimar les innovacions d’aquest any. Algunes, com la programació en “ciutats”, sembla que han vingut per quedar-se. Un 75% d’espectacles de carrer i un 25% de sala han omplert una edició ambiciosa, amb gran varietat i qualitat de formats escènics. Giribet destaca el Suport a la Creació i el programa Guaret, que ha demostrat que les arts de carrer necessiten coure’s a foc lent. “El carrer serà lliure i el volem lliure”, ha declarat Lloreta, donant per finalitzat un any d’impàs. El 2019 es va celebrar una FiraTàrrega “normal”, el 2020 es va cancel·lar i el 2021 ha sigut l’any de la represa. Esperem que el 2022 tot torni a la normalitat. Els carrers seran sempre nostres.