Cultura30/03/2022

La Fiscalia arxiva les investigacions per abusos i assetjament contra 13 docents de l'Institut del Teatre

En la resolució es conclou que "l’exercici de l’acció penal" no està justificat i es posa de manifest que molts fets estan "prescrits"

BarcelonaLa Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat les dues investigacions obertes a un docent i 12 exdocents de l’Institut del Teatre que havien estat acusats d’"assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder" en el seu comportament amb els alumnes. El ministeri fiscal tenia obertes dues carpetes. Per una banda, des del setembre, la que afectava el professor Boris Dausà, a qui el centre va dur a Fiscalia després d’“haver identificat indicis d’assetjament sexual en el seu comportament". Després d'uns mesos d'investigació, la Fiscalia ha resolt que "no hi ha prou indicis" que Dausà "hagi comès delicte d’assetjament sexual" tot i que es reconeix que el docent va tenir "actituds i comportaments de caràcter sexualitzat respecte a l’alumnat", unes actituds denunciades que "no comporten la intervenció del dret penal".

L’altra investigació feia referència a 12 exdocents –entre els quals el director teatral Joan Ollé– que l’Institut del Teatre va dur a Fiscalia un any després que l'ARA destapés els abusos de poder i assetjament que denunciaven una vintena d'alumnes. El ministeri fiscal, que ha tingut aquesta carpeta oberta durant un mes, conclou que no resulta justificada "la disposició de diligències ni l’exercici de l’acció penal" en relació amb els fets denunciats i alhora s’especifica que molts dels fets descrits en els expedients que el centre va traslladar "han prescrit". Tant en el cas de Boris Dausà com en els dels 12 exdocents que no han prescrit, fonts de la Fiscalia argumenten que no pot perseguir d'ofici els presumptes delictes sense la denúncia de les víctimes.

Cargando
No hay anuncios

El 23 febrer l'Institut del Teatre va portar a la Fiscalia els expedients que va recollir la Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments Sexuals perquè fos el ministeri fiscal qui determinés si hi havia assetjament sexual i abusos de poder. Es tractava de les instàncies que els alumnes i exalumnes van aportar a la comissió després de la investigació de l'ARA. En la majoria de casos es tractava de testimonis de fa molts anys, fet que va impossibilitar que la comissió apliqués el protocol i decidís dur-ho a la justícia. De fet, gairebé cap dels testimonis que van aparèixer en el reportatge d'aquest diari van presentar una denúncia.

Els dotze docents que van aparèixer en les instàncies presentades durant el 2021 estaven jubilats i per protecció de dades l'Institut no va informar de les seves identitats. "Al tractar-se de personal docent que ja no forma part de la plantilla de treballadors de la institució, l’Institut del Teatre no pot investigar els fets ni aplicar mesures cautelars ni preventives, ni obrir cap expedient sancionador", va dir en el seu moment el centre en un comunicat en què es posava èmfasi en el fet que les deu instàncies rebudes fins al desembre del 2021 eren de fa anys: "La majoria dels fets denunciats fan al·lusió a situacions ocorregudes fa més de 25 anys".

Cargando
No hay anuncios

Després de saber que la Fiscalia arxiva les dues investigacions, l’Institut del Teatre prosseguirà "amb la instrucció de mesures disciplinàries", tenint com a base per a la seva actuació "les conclusions contingudes en la resolució de la Fiscalia".