Llibertat d'expressió

La Fiscalia s'oposa a l'indult a Pablo Hasél

Argumenta que el músic "ha reincidit" en delictes "com el d'enaltiment del terrorisme"

Pablo Hasél surt de la Universitat de Lleida detingut pels Mossos
2 min

BarcelonaLa Fiscalia de l’Audiència Nacional s’oposa a la petició de l’Acadèmia Catalana de la Música perquè es concedeixi l’indult a Pablo Hasél. El ministeri públic argumenta que Hasél està condemnat “per múltiples fets delictius” i subratlla que en alguns casos, “com el delicte d’enaltiment del terrorisme, hi ha reincidència”. Per justificar la seva posició –que és preceptiva, però no vinculant, per bé que en general marca la decisió que sol prendre el consell de ministres quan atorga la mesura de gràcia–, la Fiscalia també s’empara en un informe de conducta del Centre Penitenciari de Ponent, on està empresonat Hasél. El text explica que des que el raper va entrar a la presó no se li ha obert cap expedient disciplinari i "sempre ha mostrat una actitud correcta i d'adaptació a la normativa". Atès el bon comportament, el centre penitenciari li va proposar iniciar un programa individual de tractament (PIT), però Hasél s'hi ha oposat, cosa que la Fiscalia utilitza per argumentar també en contra de l'indult.

L'Acadèmia Catalana de la Música demanava l'indult a Hasél al·legant que els fets provats a les sentències de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem "no ultrapassen els límits considerats delictius ni poden considerar-se delictius ni atempten contra els béns jurídics protegits". Unides Podem també el va demanar argumentant que "està injustament condemnat per delictes que conculquen el dret a la llibertat d'expressió, d'acord amb els estàndards en matèria de drets humans". La valoració de la Fiscalia, però, només fa referència a la petició de l'Acadèmia Catalana de la Música. La Plataforma Llibertat Pablo Hasél creu que UP mai va presentar realment la petició. També afirmen que ni Hasél ni la seva defensa demanaran l’indult “perquè va acompanyat a demanar perdó de forma més o menys explícita i a la renúncia a les nostres idees i principis revolucionaris”, diuen, posant la “rendició” dels líders del procés com a exemple.

Una decisió pendent del govern espanyol

Pablo Hasél és el primer músic empresonat a l'estat espanyol per les seves cançons des de la Transició. El raper va entrar a la presó el febrer d'aquest any després de ser condemnat per l'Audiència Nacional –en una sentència ratificada pel Tribunal Suprem– a nou mesos i un dia de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Hasél també va ser condemnat amb diverses multes que, com que no les va pagar, es van traduir en més dies de presó. En total, l'artista haurà d'estar privat de llibertat durant dos anys, quatre mesos i 15 dies.

Però la decisió de la Fiscalia no tanca el camí de Hasél per aconseguir l'indult. Aquesta mesura de gràcia la concedeix el govern espanyol després d'escoltar el tribunal que ha sentenciat el raper. Encara que l'Audiència Nacional o la Fiscalia s'hi oposin, el govern espanyol podria acceptar l'indult a Hasél si considera que se'l mereix.

stats