Nova temporada 2023-24
Cultura01/09/2023

Flotats, T de Teatre, 'Escape room 2' i Carlos Cuevas fent de Manada: els grans noms tornen als teatres de Focus

Després d'una temporada de rècord de públic, ara reuniran Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Julio Manrique, Belén Rueda i Lluís Homar en uns 70 muntatges

BarcelonaSi funciona, no ho canviïs. La productora Focus ha tancat la temporada 2022-23 amb un increment d’espectadors i de recaptació del 20 i el 30%, respectivament. Això suposa una "recuperació total del ritme de l’activitat teatral" amb una "sorprenent rapidesa" donat el context postpandèmic i inflacionari, admetia aquest divendres el president del grup, Daniel Martínez. De fet, és el "rècord històric de Focus: 410.000 espectadors i més de 9 milions de recaptació", celebrava. Així que amb aquest resultat al sarró, la temporada que ve l’empresa recuperarà els títols que van deixar la cartellera amb el teatre ple i oferirà un grapat de reposicions. Però aquest múscul econòmic també permetrà que la casa pugui dedicar fins a 14 milions d’euros a la producció per a 14 produccions pròpies i 15 coproduccions. En total, es veuran al llarg del curs uns 70 espectacles a Barcelona. "Oferim els teatres com a illes de descompressió", deia Martínez.

Nou teatre al Poblenou

Entre els projectes de Focus, que vol fer créixer la divisió audiovisual, hi ha la transformació de la seva seu del Poblenou en una escola escènica. També hi obriran un nou teatre que es dirà Gènesis, el nom del grup de teatre que es va originar a Focus, de cara a setembre del 2025. "Anem sobrats d’ànims i optimisme", assegurava Daniel Martínez, que aprofitava l'acte per celebrar els 75 anys dalt l’escenari.

Cargando
No hay anuncios

Autoria catalana

Entre els nous títols pensats per al gran públic hi ha comèdies d’autoria catalana com la nova Escape room 2, d’Hèctor Claramunt i Joel Joan; la política Conqueridors, de Ramon Madaula i dirigida per Josep Maria Mestres; l'antiterraplanista Conspiranoia, de Jordi Casanovas i Marc Angelet; la història d'amistat masculina El favor, de Susanna Garachana, i el nou espectacle per a Joan Pera que escriu Jaume Viñas. També s'aixecarà una nova producció de Jauría, de Jordi Casanovas, sobre el cas de la Manada, amb un dream team d'actors joves com Carlos Cuevas, Quim Àvila, Javier Beltrán, Artur Busquets, David Menéndez i Àngela Cervantes dirigits per Miguel del Arco. A les obres del circuit familiar també hi ha autoria catalana: Marta Buchaca i Leandre Ribera, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

En el capítol de direccions prometedores, Julio Manrique dirigirà Love, love, love, de Mike Bartlett, amb Laia Marull i David Selvas; Pau Carrió és al darrere de l'espectacle sobre malalties mentals Elling, amb David Verdaguer; Sergi Belbel tornarà a dirigir les T de Teatre a la nostàlgica La dona fantasma i Joan Arqué dirigeix la política L'amic retrobat, de Fred Uhlman, adaptada per Josep Maria Miró. Roger Julià dirigirà un experiment participatiu i immersiu al Condal, una versió musical de la Noche de los muertos vivientes ¡Live! que compta amb Mercè Martínez i l'eufòrica Alèxia Pascual.

Noms propis

La programació està farcida de noms que anirien amb llums de neó, i al cap de cartell hi situaríem Josep Maria Flotats, en el seu retorn a Barcelona amb la primera producció de Focus, Voltaire/Rousseau. La disputa, una obra que Flotats ja havia dirigit i interpretat a Madrid i que al Romea farà en català amb Pep Planas. També es podran veure dues produccions del Centro Nacional de Teatro Clásico de la mà de Lluís Homar i la nova proposta de La Zaranda. Més noms propis de l'escena madrilenya: Carlos Hipólito amb la comèdia Burro, Carmelo Gómez amb Las guerras de nuestros antepasados i Belén Rueda fent de Salomé, a més de la producció Gordas.

Cargando
No hay anuncios

Entre les propostes internacionals destaca l'exhibició de La douleur, de Duras, que van dirigir Patrice Chéreau i Thierry Thieû Niang i que arriba juntament amb el Temporada Alta. I també tornarà a La Villarroel l'argentí Nelson Valente.

Reposicions

I acabem amb els retorns més sonats: al Goya hi recalarà La trena, de Clara Segura; a la Villarroel, ja hi ha al cartell Història d’un senglar amb Joan Carreras, i ho faran el drama esclavista Amèrica de Sergi Pompermayer, la comèdia romàntica de Marc Artigau L’illa deserta (que també farà temporada a Madrid) i a les funcions off, El gegant del pi, de Pau Vinyals; Dirrrty boys, de Gerarrd Guix, i Smiley 2, de Guillem Clua; al Romea s’hi veuran els espectacles El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, amb Pere Arquillué, i Lali Symon, amb Emma Vilarasau; i al Condal, el musical Un amor particular i Una llum tímida.