Patrimoni

Constitueixen la Fundació del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, a Calvià

Serà l'entitat que gestionarà el museu i el jaciment

Represnetants de l'Ajuntament de Calvià, el Govern, el Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears.
2 min

PalmaLa directora general de Cultura, Catalina Solivellas; la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, han formalitzat aquest dimarts la Fundació del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, que estarà integrada per les quatre institucions. La Fundació serà l'entitat que gestionarà el museu i el jaciment de Calvià. A la signatura de la constitució de la Fundació també hi han assistit la regidora de Patrimoni, Francisca Muñoz; la regidora de Santa Ponça, Nati Francés, i els regidors Rafel Sedano i Marga Plomer, així com el responsable técnic de Patrimoni de l’Ajuntament, el doctor Manel Calvo.

L'aportació econòmica de les tres administracions i la direcció científica de la Universitat permetrà impulsar aquest centre d'estudi i difusió del patrimoni arqueològic. El patronat estarà integrat econòmicament en un 50% per l’Ajuntament de Calvià, i en un 25% pel Govern i el Consell de Mallorca, respectivament. La UIB oferirà suport a la investigació científica i a les activitats didàctiques i pedagògiques, així com a l'assessorament i suport tècnic, segons han informat des de Calvià.

Fins 70.000 persones a l'any visiten el parc arqueològic, especialment durant les temporades de tardor i primavera. El museu ha estat finançat amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible, mentre que el Consell de Mallorca, a través del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics, i l'Ajuntament de Calvià, financen l'acondicionament i l'adequació paisatgística del Parc Arqueològic. El Museu acollirà l’exposició permanent Humans in contact, una mostra de caràcter universal que vol explicar que el contacte entre persones i comunitats, al llarg de la història, ens ha fet essencialment humans, i que revela les conseqüències del contacte amb altres persones i comunitats que han existit al llarg del temps. També exposarà i acollirà les col·leccions arqueològiques del municipi de Calvià.

El projecte del nou Museu del Parc Arqueològic del Puig de la Morisca va presentar-se el mes de febrer de 2020.

Adequacions

Segons han explicat des de l'Ajuntament del municipi, es farà l'adequació de les 35 hectàrees que conformen el parc per a la visita pública. "Es dissenyaran nous itineraris, de manera que hi haurà més de sis quilòmetres que es podran recórrer i que permetran observar la gran riquesa botànica i natural del lloc. S'adequaran els sis jaciments existents, així com els nou conjunts etnogràfics que hi ha, i es crearan o milloraran els cinc miradors del parc".

D'altra banda, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, s'està fent feina per crear una zona de jardí per passejar-hi i veure les plantes anteriors a l'arribada de l'ésser humà a Mallorca, així com l'impacte i els canvis que va provocar la comunitat humana. També s'hi veuran les principals plantes que es cultivaven durant la prehistòria. "Això suposa el disseny de tot un espai que s'ubicarà tot just després del Museu".

stats