Artesania
Cultura27/11/2024

El Fòrum Llanatura reivindica la producció local com a font d’inspiració

L’esdeveniment es durà a terme a Can Beltran, a Inca, a partir d’aquest dijous

PalmaAmb una trentena de marques participants, totes vinculades a la producció artesanal, i amb xerrades, concerts i nombroses activitats organitzades amb la voluntat de reivindicar la matèria local com a far, el disseny com a facilitador i la insularitat com a oportunitat. Aquest és el plantejament del primer Fòrum Llanatura, un esdeveniment que s’inaugura aquest dijous, 28 de novembre, a Can Beltran, a Inca. “La idea és capgirar el model actual i que l’economia se sostingui a partir de tot allò que té valor: el territori, la creativitat i les matèries locals”, explica Gemma Salvador, al capdavant de Llanatura, empresa que es dedica a la confecció de diferents productes a partir de la llana d’ovelles mallorquines, i una de les organitzadores de l’esdeveniment. 

“Teníem la necessitat d’explicar el nostre projecte, tant el procés de producció com el producte que feim, a més de donar valor a la nostra manera d’entendre tot el sistema en què s’encaixa”, assegura Salvador, “i vàrem pensar que una bona manera de fer-ho era connectant amb altres marques i projectes que també hi encaixen, que tenen el compromís de produir amb matèries primeres que provenen del territori. Al cap i a la fi, el que volem tots els que hi participam és protegir tant el territori com les persones”. 

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest objectiu, s’han organitzat des de visites guiades a exposicions i tallers fins a brindis i tasts gastronòmics passant per tallers familiars, si bé una de les principals apostes de la programació són les trobades i xerrades amb diferents participants. Marques com Ana Grajales, Ceràmica Primitiva, Mel Caramel, Bodega Nacra i Amarar, entre d'altres mostraran de primera mà els seus productes i processos mentre que cuineres com Caterina Pieras o dissenyadors com Airí Ferrer participaran en diferents taules rodones que s’han organitzat amb la voluntat de recuperar la definició original del concepte “fòrum”. “Com a sinònim d’àgora, la paraula defineix l’espai neuràlgic d’un poble, un lloc que ha de servir per protegir territoris i persones i per celebrar el mercat, però també per debatre qüestions que afecten el futur de la comunitat”, relata l’organitzadora. “Volíem una fira que tingués un valor afegit, que no fos com les altres. No volem ser Rata Market perquè això ja existeix. I tot i que volem vendre el nostre producte i promocionar-lo, és clar, el que volem també és fer comunitat i connectar amb aquestes tres funcions dels fòrums originals. Que sigui una fira comprensible per als nostres padrins i útil per als nostres nets”, reflexiona. 

La insularitat com a oportunitat

La jornada de dissabte dia 30 estarà centrada a reivindicar els avantatges de la insularitat, sovint considerada un perjudici a l’hora d’emprendre determinats projectes. “Nosaltres sempre deim que Llanatura és un projecte que no hauria pogut sorgir a la Península. Sovint pensam en la insularitat com una cosa negativa, pels costos afegits que implica. I hi són, evidentment, però pensam que és possible capgirar aquesta concepció per aprofitar els avantatges que implica, també, la insularitat. L’origen del nostre projecte va ser que no hi havia ningú que filàs, rentàs i cardàs la llana així que ens hi vàrem haver de posar. I ho vàrem fer en un entorn de competència sana, perquè a una illa com Mallorca més o menys es coneix tothom i és possible crear vincles i aconseguir suports”. De fet, fonts de Llanatura reivindiquen també la creativitat com a font de cures gràcies als seus vincles amb entitats com la Fundació Es Garrover. “Tots necessitam cures, però hi ha col·lectius que les necessiten més. És imprescindible pensar també en com generar llocs de feina adaptats a les seves necessitats per poder mirar cap al futur tots junts”, puntualitza. 

Cargando
No hay anuncios

El fòrum estarà obert a Inca fins al pròxim diumenge, 1 de desembre, quan tindrà lloc una jornada de celebració que clourà amb una glosada de Maribel Servera, Mateu Xurí i Alícia Olivares que servirà de relat de conclusions.