El fotògraf Emilio Morenatti, entre els premiats pels Pulitzer

El covid-19 i l'assassinat de George Floyd marquen el palmarès d'aquest 2021

El fotògraf Emilio Morenatti durant la inauguració d'una exposició a Barcelona
À.G.
12/06/2021
2 min

PalmaEl coronavirus ha posat a prova els mitjans de comunicació: tot i la contracció econòmica derivada de la crisi sanitària, han hagut de fer front a un moment d'excepcionalitat informativa i d'alta demanda de continguts. El jurat dels premis Pulitzer ha tingut en consideració aquest factor, fins al punt que el màxim guardó de l'edició d'enguany ha correspost al New York Times pel servei públic que ha comportat la seva cobertura del covid-19. Una cobertura que, a ulls dels jutges, "ha exposat desigualtats racials i econòmiques, errors dels governs dels Estats Units i d'altres països, i que ha omplert un buit de dades que ha ajudat els governs locals, el sistema sanitari, els negocis i els particulars a estar més preparats i protegits".

El premi a la millor fotografia de reportatge també estava marcat pel covid: se l'ha endut el reporter gràfic Emilio Morenatti, fotògraf en cap d'Associated Press a Espanya i Portugal "per una sèrie de fotografies que transporten el públic al costat de les vides de la gent gran que ha hagut de fer front al covid-19 durant la pandèmia a Espanya". Un altre guardó relacionat ha sigut el de reportatge divulgatiu, que ha guanyat Ed Yong per a The Atlantic. El jurat destaca la seva capacitat "d'anticipar el curs de la malaltia i sintetitzar els desafiaments complexos als quals s'enfrontava el país". El premi el rep ex aequo amb un equip de periodistes de Reuters que van analitzar dades del sistema federal de justícia dels Estats Units per detectar la fosca doctrina legal anomenada immunitat qualificada, segons la qual la policia queda protegida si fa servir una força acusatòria excessiva.

I la policia era també protagonista involuntària del premi en categoria de notícies atorgat a la redacció de l'Star Tribune, a Minneapolis, per la cobertura de l'assassinat de George Floyd a mans d'un agent, a la ciutat, i totes les derivades. Aquest fet ha centrat així mateix el premi a la millor fotografia d'actualitat, que en aquest cas ha anat a parar als professionals d'Associated Press per la seva cobertura al llarg dels Estats Units, que va aixecar crònica de la resposta col·lectiva a la mort de Floyd. Aquest afer no hauria sigut tan global sense l'existència de les angoixants imatges enregistrades per Darnella Frazier, mentre Floyd agonitzava. El jurat li ha volgut atorgar una menció especial.

Narrar, investigar

Un altre dels premis destacats és sempre el de periodisme d'investigació. En aquesta edició l'han obtingut els periodistes Matt Rocheleau, Vernal Coleman, Laura Crimaldi, Evan Allen i Brendan McCarthy del Boston Globe "per reportatges que van fer emergir les errades sistèmiques dels governs estatals a l'hora de compartir informació sobre conductors perillosos de camions, cosa que hauria permès apartar-los de la carretera".

Els premis Pulitzer són uns dels reconeixements periodístics més cobejats. La Universitat de Colúmbia els va instituir l'any 1917, seguint les últimes voluntats de l'editor Joseph Pulitzer, que va llegar un fons econòmic per mantenir els guardons. S'ha interpretat que la creació dels premis era una manera de promoure l'excel·lència i fer així les paus amb el seu passat com a editor de premsa sensacionalista.

stats