Les fotografies més polèmiques d'Ai Weiwei a Instagram
L'artista xinès és un dels activistes polítics més actius a les xarxes socials
BarcelonaAi Weiwei és un dels agitadors polítics més actius a la xarxa. L'artista utilitza els seus comptes de Twitter i, sobretot, d'Instagram, per denunciar la violació dels drets humans i l'ocultació d'informació del règim xinès. A la Xina, però, moltes xarxes socials estan censurades i els usuaris no hi tenen accés de forma legal. El setembre de 2014, es van organitzar protestes a Hong Kong en favor de la democràcia i diversos usuaris d'Instagram van publicar fotografies i vídeos on es veia la policia llençant pots de gas lacrimogen contra els manifestants. Arrel d'això, el Govern va bloquejar Instagram a les principals ciutats del país. Tot i la censura, Ai Weiwei ha protagonitzat diversos escàndols mediàtics a través d'aquesta xarxa social, ja que les fotografies i vídeos que comparteix amb els seus seguidors no deixen indiferent a ningú:
1. Peces lego al vàter
Aquest cap de setmana l'artista xinès ha engegat una campanya de recollida de joguines Lego amb l'etiqueta #legoforaiweiwei per criticar la negativa de l'empresa de vendre-li peces per a un nou projecte que aborda el tema de la llibertat d'expressió. Lego ha justificat la decisió per la "naturalesa política" de l'obra i l'activista xinès ha qualificat la negativa de ser un "acte de censura i discriminació" i ha penjat fotografies de peces lego a la tassa d'un vàter al seu compte d'Instagram.
2. Documents fiscals confiscats
Ai Weiwei també ha penjat diverses fotografies amb crítiques a l'ambaixador xinès al Regne Unit, Liu Xiaoming, que va dir en una entrevista amb la BBC que l'artista "mai havia estat entre reixes". L'any 2011, Weiwei va estar detingut sense judici durant 81 dies, acusat de frau fiscal. En referència a les paraules de Xiaoming, l'artista va respondre a través de la xarxa social: "Un mentider professional i un país tan obscur estan en perfecta harmonia" i va publicar una fotografia amb els documents fiscals que la policia li va "confiscar il·legalment".
3. Micròfons amagats
Weiwei va revelar que havia descobert micròfons amagats a casa seva, a Pequín, publicant fotografies al seu compte d'Instagram on mostrava els aparells amagats a dins dels endolls. Des de la seva detenció l'any 2011, les autoritats xineses vigilaven i limitaven els moviments de Weiwei, fins que el passat juliol van tornar-li el passaport i el van autoritzar a sortir del país per primera vegada en quatre anys. L'artista va aprofitar per fer una "gira" per Alemanya i el Regne Unit, però al tornar del viatge va trobar-se amb aquest nou atac que atribueix al govern xinès.
4. La "botifarra" amb Julian Assange
Al mes de setembre, Ai Weiwei es trobava al Regne Unit per inaugurar una exposició a la Royal Academy de Londres. L'artista va aprofitar l'ocasió per visitar Julian Assange, el fundador de la web de denúncies Wikileaks, que porta tres anys d'asil polític a l'ambaixada equatoriana de Londres. Durant la trobada, Ai Weiwei va penjar una "selfie" en què els dos activistes apareixen fent la "botifarra" al seu compte d'Instagram, provocant un gran ressò mediàtic a la xarxa.
5. El visat britànic denegat
Quan Ai Weiwei va recuperar el passaport, les autoritats Britàniques van denegar-li un visat de treball per sis mesos al·legant que no havia declarat en la seva sol·licitud un antecedent penal. L'artista només va obtenir permís per estar 20 dies al Regne Unit i va respondre a l'ambaixada també via Instagram: "Aquesta decisió és una prohibició dels meus drets com a ciutadà i un gest en favor cap a aquells que causen el patiment dels defensors dels drets humans".