Llibres

Un Frankenstein col·lectiu per la Nit de les Ànimes

Després de l'èxit amb el grup de lectura conduït per l'artista Lluïsa Febrer, des de Suralita impulsen una lectura col·lectiva del clàssic de Mary Shelley.

Cartell de la proposta de Suralita per la Nit de les Ànimes
27/10/2023
2 min

PalmaCada any, quan arriba el 31 d’octubre, la intenció de Laia Vallès, una de les responsables del centre de creació Suralita, és instaurar la tradició de la castanyada a Manacor, on s’ubica Suralita. I si bé cada any aconsegueix torrar un grapat de castanyes i compartir-les, enguany anirà una mica més enllà ajuntant-les amb una proposta col·lectiva que ha resultat ser més que adient per a la nit del 31 d’octubre, però que ha estat fruit de la casualitat. “Va sorgir d’una conversa entre Catalina Obrador, Joana Gomila –l’altra responsable del centre– i jo”, afirma Vallès. “La Catalina ens va proposar fer tota una nit de lectura de Frankenstein”. Es van engrescar i per qüestions d’agenda, foren descartats els caps de setmana i en la recerca d’una nit que precedís un dia festiu, van topar-se amb la Nit de les Ànimes. “Quan vàrem veure que havia de ser aquesta data i que aquesta en els darrers anys ha agafat un significat molt globalitzat amb Halloween, vàrem veure que seria una manera de fer una proposta diferent”, explica Joana Gomila. 

Lectura en veu alta

I la proposta és, bàsicament, trobar-se per llegir en veu alta el Frankenstein de Mary Shelley. La cita serà al Puig d’Alanar, el pròxim dimarts dia 31 a les 19 h. La lectura en veu alta, col·lectiva, és una pràctica que, tant als clubs de lectura de Suralita com als que organitza Catalina Obrador, realitzen habitualment. “La lectura col·lectiva és una meravella”, diu Joana Gomila, “és una cosa que no estam gaire acostumats a fer i és molt especial perquè cadascú té el seu ritme, la seva entonació, la seva comprensió i la intenció que dona a allò que està llegint”. L’altra responsable de Suralita, Laia Vallès, afegeix que, contràriament al que sembla, “els textos més complexos són més fàcils d’entendre quan els llegim en veu alta. Feim l’esforç de comprensió previ i també quan llegim, que ens permet tornar enrere si no l’entenem”, diu. “En veu alta no pots llegir en diagonal!”, remata Gomila, entre rialles. 

Noves tradicions

La tria de Frankenstein té a veure amb el fet que aquesta obra va ser el resultat d’un confinament literari entre amics que llegien i escrivien plegats. D’alguna manera, amb aquesta lectura col·lectiva, es proposen tancar un cercle que podrà ser seguit a través de la ràdio. “S’emetrà a través de Popea Ràdio, que només emet en temps real i, per tant, no queda penjat enlloc”, explica Gomila, “però permetrà que aquells que només puguin venir una estona continuïn connectats des de casa si volen”. I si bé reconeixen que no han tengut una percepció real de la implantació de Halloween, pensen que “quan entren tradicions noves, la part guapa és que no eliminin les existents, són benvingudes totes. També és cert que no és una festa que hagi arribat de manera natural”, explica Gomila, “amb la gent que ha vengut a viure aquí, vull dir. Podríem tenir moltes festes amb la diversitat que hi ha, però crec que aquesta és una festa més capitalista que res. A títol personal no ens interessa Halloween”. Com a alternativa, des de Suralita proposen Frankenstein, literatura i comunitat.  

stats