Sector cultural

Una de freda i una de calenta en l'informe del CoNCA sobre l'estat de la cultura

El sector cultural català considera que "la societat no és completament conscient del nivell creatiu del país"

2 min
El president del Parlament, Josep Rull, i la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella.

Barcelona"Trobem rècords de recaptació en arts escèniques, però també companyies amb dificultats per trobar escenaris. Celebrem aniversaris de gran rellevància en arts visuals, però tenim més d'una vintena de comarques sense cap equipament. El sector de la música va facturar més de 40 milions el 2022, però hi ha artistes que han de marxar del país per poder viure d'aquesta feina. Diria que hi ha una gran ambivalència", ha explicat aquest dimecres Salvador Casals, membre del plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). Ho ha dit després d'entregar l'Informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts 2023 al president del Parlament, Josep Rull.

Els exemples de Casals ajuden a perfilar el dibuix que aporten les dades sectorials relatives al 2022, que en molts casos s'apropen a les prepandèmiques, sobretot pel fa a facturació i espectadors. També es valora positivament el progressiu augment de les aportacions públiques a la cultura. "L'esforç pressupostari de la Generalitat envers la cultura s'ajusta moderadament a la realitat econòmica del país. I hi ha una percepció positiva sobre els increments pressupostaris que ha realitzat el departament de Cultura", diu l'informe, que recorda que "és vital" avançar cap al 2% d'inversió pública en cultura", un objectiu que ha quedat estroncat perquè no es van aprovar els pressupostos del 2024 de la Generalitat. També s'assenyala que "el finançament per mecenatge no és adequat a les necessitats dels projectes culturals". Igualment, la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, lamenta "el desequilibri territorial": "Catalunya disposa d'un nombre adequat d'equipaments culturals públics, però no sempre hi ha un equilibri territorial pel que fa a la ubicació".

En aquesta dinàmica d'una de freda i una de calenta, es detallen diversos indicadors positius que contrasten amb la percepció que tenen els professionals de la cultura, segons es desprèn d'una enquesta realitzada pel CoNCA. Entre les conclusions del qüestionari es constata que "els professionals del sector cultural a Catalunya consideren que la societat no és completament conscient del nivell creatiu del país", i que "les polítiques del departament de Cultura no semblen estimular suficientment la innovació creativa ni destinar prou recursos a la creació artística". També reben "els mitjans de comunicació generalistes" perquè "no tracten adequadament la cultura", i dels mitjans públics diuen que "encara podrien fer més per la cultura".

Pel que fa a la llengua, a la "greu situació en l'ús social de la llengua catalana, que requereix una actuació decidida", el CoNCA proposa "impulsar els acords als quals es va arribar amb el Pacte Nacional per la Llengua, amb la finalitat d’incrementar els nivells de coneixement del català i promoure’n l’ús social a tots els àmbits" i "fer valdre l’ampli acord parlamentari sobre la llengua a l’escola", i recorda que "l’acció de la política lingüística ha de ser transversal a tota la Generalitat i no pot quedar limitada al departament de Cultura".

stats