Els fruits del cultiu cultural de sa Pobla

La primavera s'inaugura al municipi del Raiguer amb dues propostes culturals i artístiques ben diferents: un cicle sobre el gènere negre i una exposició col·lectiva d'artistes emergents

Una de les exposicions d'Art i Copes a l'espai Can Soler.
4 min

PalmaEmmirallant-se en iniciatives com Semana Negra de Gijón i Febrer Negre de Ciutat, sa Pobla estrena aquest mes de març la primera edició del cicle Collita Negra: una programació que pretén aprofundir –a partir de conferències, obres de teatre i rutes pel poble, entre altres activitats– en el gènere negre en qualsevol format. Així, les activitats tenen com a eix central el món del crim, la violència, la intriga i les relacions humanes condicionades pels conflictes, les passions extremes i les situacions límit. Es farà entre els dies 23 i 27 de març.

Programa Collita Negra

Però Collita Negra no és l'única proposta cultural que hi haurà a sa Pobla aquesta setmana. Aquest divendres i dissabte, 25 i 26 de març, es veurà el resultat dels darrers mesos de feina d'un grup d'artistes que ja fa setmanes que fa feina on hi havia l'antiga ferreteria de Can Munar. Són el grup artisticocultural Perspectives Embriòniques, que es van ajuntar durant la passada edició d'Art i Copes –en aquell moment es van presentar amb el nom de Perspectives Tavernètiques– amb ganes de compartir i desenvolupar les seves inclinacions artístiques. L'exposició col·lectiva inclou fotografia, pintura i escultura i les actuacions en directe de Mutul (live set) i Aina 06am (vynil set), divendres i dissabte, respectivament.

Són dues propostes d'escenes diferents: hi ha la programació municipal, que d'uns anys ençà ha incrementat considerablement el volum d'activitats, i també la cara més underground, més situada a espais i entorns privats que, de tant en tant, treuen el cap amb esdeveniments més esbojarrats com Perspectives Embriòniques –un exemple també és l'acte que es va fer l'any 2019, L'Art del Tren, un esdeveniment que casava mostra culinària amb exposicions a l'aire lliure, organitzat també per alguns dels membres de Perspectives Embriòniques amb la complicitat d'un dels bars històrics del Poble, el bar Es Tren.

Cartell de l'exposició col·lectiva 'Perspectives embriòniques'.

Segons el regidor de Cultura de sa Pobla, Antoni Simó Tomàs, aquests dos escenaris "són complementaris, no substituïbles": "Prenent el nom de la proposta alternativa d'aquesta setmana, diria que l'escena alternativa poblera està en fase embriònica. Pens que des de la regidoria tenim el deure de fomentar tot el que puguem les inicitaves alternatives i facilitar-ne el desenvolupament".

Si bé considera que encara és "prest per dir que hi ha una escena underground consolidada", sí que veu aspectes que es comencen a alinear: "Hi ha inciatives amb noms d'artistes que es van repetint, i un altre tema és la presència d'artistes amb estudis i locals artístics al poble. Ferran Pizà, Jaume Serra, Georgina Gamundí... Comencen a ser uns quants", considera el regidor.

Pere Plomer (sa Pobla, 1998) és un dels artistes amb més energia de l'ambient cultural del poble. Forma part del col·lectiu Sa Negreta, és membre del grup Caspary, fa escultura i collage i té l'habilitat d'estar ficat dins tots els trulls amb unes ganes inqüestionables. Exposarà una sèrie de quatres peces escultòriques de metall fetes a quatre mans, juntament amb Thomas Jensen, en el marc de Perspectives Embriòniques. Si bé considera que la programació cultural a sa Pobla ha millorat en qualitat i quantitat en els darrers temps, així com la implicació ciutadana en els actes i programacions del poble, troba que encara "falta feina" de cara al públic més jove. "Veig que cada vegada hi ha més joves que s'impliquen en les propostes del municipi, però encara són molt pocs. L'Ajuntament potser podria arriscar-se més, fer de plataforma per als artistes que no han exposat mai, que sigui la plataforma que els doni una primera oportunitat. Entén que com a institució no pugui fer tant aquestes coses. Precisament per això calen projectes més alternatius i transgressors, com Perspectives Embriòniques", apunta.

Quatre mesos, més de 100 activitats

A principi de març va arrancar un programa cultural de quatre mesos que inclou més de 100 activitats. "Sa Pobla, abans, no tenia programació. Es feien coses de manera puntual, sí, però no hi havia un programa fet a consciència. Això sona molt bàsic, però és que abans no hi era", recorda Tomàs. "Estic content de l'ambient que hi ha ara, del panorama que s'està creant. Esper que només sigui el començament", apunta.

Programa cultural de sa Pobla març-juny

L'aposta del regidor és clara: aconseguir la consolidació d'una sèrie de propostes que han anat sorgint els darrers anys: la Nit de l'Art, el Festival de Teatre Albopàs, Collita Negra, el cicle Mirades (de presentacions de llibres amb perspectiva política), i que els canvis d'Art i Copes es fixin (com ara que es faci durant tres dies en lloc d'un), entre d'altres. A més, enguany és el segon any consecutiu que el Barnasants programa alguns dels seus concerts (concretament, quatre) a la Congregació.

Les iniciatives més personals, alternatives o populars fa un temps que casen bé amb les institucions. Un exemple és el primer gran Torneig de Truc de les Balears, una iniciativa de Pedro Siquier. A més, existeix Iniciativa Cultural Poblera, una associació que ara farà cinc anys que va néixer per fomentar el coneixement i la posada en valor del patrimoni històric, cultural i artístic de sa Pobla. La seva darrera fita és l'edició del còmic Germanies. Un altre agitador important és el club de lectura de l'Escola d'Adults, que constantment organitza trobades i conferències amb escriptors. El nou grup de teatre del poble va fer la seva primera presentació en societat durant els actes del 8 de març, i participarà en la segona edició del II Festival de Teatre Alexandre Ballester, segons apunten des del Consistori.

No s'ha d'oblidar que sa Pobla compta amb l'associació d'Albopàs –d'Antoni Torrens–, el Festival de Jazz i el Crestatx Poètic, propostes que fa més de dues dècades que formen part del calendari cultural pobler.

stats