Fullejar entre glop i glop

Fullejar entre glop i glop
Andre Majoral
12/04/2019
3 min

Gran admiració per a aquella gent capaç d’emprendre l’aventura de publicar diaris, setmanaris, llibres i llibrets en una època en què els experts ens diuen que les pantalles digitals poden enterrar la indústria editorial que publica en paper. Les hipnòtiques pantalles s’han adaptat com un calcetí en la vida 5.0 que duim, però el tacte del paper es fa més proper i càlid en els moments de solitud quan emprens un viatge, fas un cafè al migdia o descanses després d’una estressada jornada. Som d’aquells que pensa que l’important no és com t’arriba una història, sinó el que et conten i de quina manera ho fan. Per això, la ràdio no va desaparèixer durant el boom dels mitjans audiovisuals, ni el cinema després de l’arribada dels antics videoclubs, ni tampoc no veurem esfumar-se la televisió davant les actuals plataformes digitals que tant ens agraden.

Suggerir llibres

Falten uns 10 dies per a la diada de Sant Jordi i, per això, he pensat que seria interessant apuntar-me a la clàssica curolla d’escriure i suggerir llibres que tenen relació amb el món del vi. Ho faig amb certa antelació, ja que parlaré d’alguna novetat que no trobareu a les llistes dels més venuts i perquè moltes d’aquestes lectures no són fàcils de trobar a les llibreries de les Illes Balears. Si feis un cop d’ull a les prestatgeries, el que trobareu més fàcilment són les guies dels crítics de vins que dediquen pàgines i pàgines a descriure i puntuar vins. Com em digueren una vegada, les guies són i continuaran sent importants per a gent que no vol llegir o que vol llegir poc, i també hi afegiria que poden servir com a referència i per donar seguretat. Per als amants de les històries reals que hi ha al voltant dels projectes vitivinícoles podem trobar diversos llibres ben interessants. Pens en el darrer Retrat de vi escrit per la periodista reusenca Ruth Troyano, en què descobrireu la màgia, els vins i el paisatge del Priorat amb la jove enòloga Maria Sangenís. Pens en la nova edició del llibre Vinos naturales en España de l’apassionat filòleg que transmet les virtuts del vi Joan Gómez Pallarès, i també pens en interessants i planeres històries de bons vinyòvols explicades en el llibre Los nuevos viñadores del conegudíssim prescriptor Luis Gutiérrez i en el llibre Rere les vinyes del sommelier Josep Roca i la psicòloga Imma Puig. Ben al seu costat o a la secció de viatges, n’hi solen haver d’altres que ens expliquen zones vitícoles per anar a descobrir els seus vins, els cellers però també la gastronomia, cultura, paisatge, arquitectura, allotjaments i qualsevol aspecte que l’autor consideri interessant, uns llibres d’enoturisme que desplacen les tradicionals publicacions de viatges.

Els humanistes que estimen els llibres i gaudeixen del vi, la gastronomia i els paisatges no us podeu perdre els llibres publicats per una jove i modesta editorial anomenada Vi Bop. El projecte fou fundat, ara fa un any, per la periodista Montserrat Serra, que exerceix de periodista cultural però també ha publicat nombrosos articles sobre vi i gastronomia -escrits de Vinyaserra al digital Vilaweb. Montserrat pensà que era possible vincular el món del vi i la gastronomia amb la creació artística, fer un bon maridatge que interessàs un públic més ampli, i així inicià un interessantíssim projecte que nasqué amb la col·lecció Envinats, que vincula vi i creació. Dins aquesta col·lecció es publiquen dos llibres a l’inici de la primavera i dos durant la tardor i es tracta de llibres de petit format que no superen les 64 pàgines. En duen sis i ja podeu gaudir de les novetats d’enguany. Per un costat, tenim A taula amb Eiximenis, escrit per Cristina Armengol, que divulga d’una manera entretinguda i agradable els consells i les reflexions sobre el beure i el menjar d’un dels escriptors més prolífics de l’època medieval, el frare franciscà Francesc Eiximenis. Per l’altre costat, tenim el llibre que s’anomena Els raïms immortals i altres textos, de Narcís Comadira, en què ens ofereix prosa, poesia i pintura sobre els raïms, la verema, el celler, els vins i diversos territoris de França, on la vinya és protagonista.

Visita recomanada: XIII Diada d’Agricultura Ecològica

Us propòs estirar les cames i apropar-vos a la Diada d’agricultura ecològica que organitza APAEMA i que es durà a terme a la plaça de Porreres durant aquest diumenge,14 d’abril. Enguany està dedicada al sòl i la fertilitat de la terra i hi podreu descobrir productors, elaboradors i comercialitzadors d’un sector agroalimentari en fort creixement i que ja ocupa el 16 % de la superfície agrària de les Illes Balears.

stats