Art
Cultura17/12/2024

La galeria 6a inaugura 'Sarrià', una carta col·lectiva d'amor a la pintura

La mostra s’inaugura aquest dimarts a les 19 h

PalmaEl darrer projecte de la galeria 6a és molt més que una exposició. Així ho defensen els seus integrants, que no són només els artistes que hi exposen la seva obra, sinó també els col·leccionistes, galeristes i altres professionals que ho han fet possible. “Ha estat, sobretot, una experiència. Una experiència creativa, tècnica, expositiva i també personal”, confirma Bel Font, directora de l’espai. El resultat més evident d’aquesta experiència són les 18 imatges editades, a partir de 72 matrius estampades en pedres litogràfiques, que s’han aconseguit al taller 6a i que signen artistes de renom com Rubén Guerrero, Miki Leal, Fernando Clemente i Fernando Pagola, entre d'altres.

A més d’ells, també hi han participat Manuel M. Romero, un dels artistes joves amb més projecció de l’estat espanyol, i Juan Suárez, tot un referent per a molts d’ells que qualifica aquesta experiència com una de les més gratificants de la seva trajectòria. “No ho dic per dir i crec que és l’adjectiu encertat”, reconeixia a poques hores per a la inauguració en conversa amb l’ARA Balears, “perquè ha estat molt gratificant fer feina amb tota aquesta gent i amb totes aquestes facilitats. Jo fa molts anys que som en aquest món, des que vaig fer una primera exposició a principis dels 70, i no és tan habitual que es doni una simbiosi com aquesta: hem estat un equip molt unit, un que ha treballat molt bé, que ha sabut posar paciència on no arribava l’experiència”, relatava Suárez. 

Cargando
No hay anuncios

Va ser Fernando Pagola, artista vinculat al taller 6a d’ençà de l’any 2010, qui va suggerir ajuntar aquell grup d’artistes que tenia un únic però potentíssim element en comú: l’amor per la pintura. “Ha estat la part més guapa del projecte, que ha servit per reunir gent que estima la bona pintura, siguin creadors, siguin col·leccionistes o siguem nosaltres mateixos, que sempre hem volgut que la bona pintura i el bon ofici artístic fossin segells identitaris de l’espai i de tot el que significa 6a”, afirma Bel Font. Així, a partir del mes de setembre es van establir diferents torns de feina amb què els sis artistes han anat experimentant amb les tècniques litogràfiques, per a alguns d’ells completament desconegudes, fins a arribar a una sèrie de peces que tot i tenir el segell de cadascun d’ells semblen establir un diàleg entre elles. Són diferents visions i diferents maneres d’enfrontar-se i relacionar-se amb un únic concepte, la pintura com a nexe d’unió i d’experimentació.

“Tant el treball de Francesc Campins i Paula Solà, que s’han encarregat de la part tècnica de tot el procés, com la generositat dels col·leccionistes Luis García-Ruiz Guasp i Malén Pujol, que cediren Sarrià, la possessió que tenen a Establiments per allotjar-los a tots, han estat essencials per a aquest procés, com ho ha estat que les galeries amb què treballen aquests artistes, que són galeries molt destacades a escala estatal i internacional, també hagin volgut col·laborar”, afegeix la responsable del taller 6a. I, de fet, els artistes, juntament amb el comissari Sema d’Acosta, també han volgut deixar constància d’aquestes contribucions amb el nom de l’exposició: Sarrià, com el lloc que els ha acollit mentre la duien a terme. 

Cargando
No hay anuncios

Una declaració d'intencions

A més de les 18 estampacions, de la mostra en formen part altres obres, creades en paral·lel a aquests treballs i amb mètodes com el collage, que deixen constància de com la litografia ha deixat també empremta en la futura trajectòria d’aquests creadors i viceversa. “Per a nosaltres també és una espècie de manifest o de declaració d’intencions”, assegura Bel Font, “perquè projectes com aquest serveixen perquè després de 42 anys d’història, el taller i la galeria 6a puguin encarar també el futur des d’una altra perspectiva”.