Art
Cultura30/03/2023

La Generalitat fitxa Manuel Borja-Villel com a assessor de l'ampliació del MNAC

L'exdirector del Macba i el Museu Reina Sofia contribuirà a repensar el sistema museístic català

BarcelonaDesprés d'acabar la seva etapa al capdavant del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel (Borriana, 1957) torna a Barcelona: com avança La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ARA, la Generalitat ha fitxat Borja-Villel perquè ocupi "un càrrec de nova creació" per fer d'assessor en l'ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i contribuir a repensar el conjunt del sistema museístic català. Consultades per l'ARA, fonts del departament de Cultura ni confirmen ni desmenteixen l'elecció de Borja-Villel, i apunten que el nom de la persona seleccionada es farà públic després de la reunió del patronat del MNAC que se celebrarà d'aquí unes dues setmanes.

Les mateixes fonts subratllen que el departament té "confiança absoluta" en el director del museu, Pepe Serra, a qui van prorrogar el contracte fins al 2027, i que el nou càrrec treballarà "en diàleg constant" amb Serra per aportar una mirada externa i "sistèmica" de l'ampliació del museu al pavelló de Victòria Eugènia i del conjunt de museus del país. La trajectòria de Manuel Borja-Villel a Barcelona va arrencar a la Fundació Antoni Tàpies i més endavant va continuar al Macba. Actualment, és al Brasil com a director de la Biennal de Sao Paulo.

Cargando
No hay anuncios

El nou projecte de la Generalitat és el Programa temporal per al desenvolupament i encaix en el sistema museístic d'art del projecte d'ampliació i impuls del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tot i que la Generalitat el va aprovar el 21 de febrer, les negociacions amb Borja-Villel havien començat mesos abans que deixés la direcció del Museu Reina Sofia. Com recull el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el nou càrrec, amb una durada màxima de tres anys, serà equiparable al d'un director general i inclourà un 10% com a retribucions variables, amb un màxim de 99.000 euros. També comptarà amb un tècnic superior i un administratiu. Entre les seves funcions hi ha "repensar, en col·laboració amb l'equip directiu, el nou rol i el relat del MNAC en la nova era postpandèmia". Per això, l'assessor podrà formular "propostes expositives o altres activitats" per encàrrec del patronat, i en coordinació amb la direcció del MNAC.

Un salt qualitatiu del principal museu català

Amb el nou fitxatge, les administracions volen aprofitar l'ampliació del MNAC perquè faci de palanca com "un equipament motor en la transformació de l'entorn de Montjuïc i un punt de centralitat basat en la cultura i el coneixement". També volen aprofundir en línies que són constants en el mandat de Pepe Serra com "la incorporació de nous públics, de noves sensibilitats, de noves representacions socials, amb la vista posada en els drets culturals, en la diversitat i en la inclusió".

Cargando
No hay anuncios

El programa, que reconeix el MNAC com a museu capçalera del país, té com a objectiu crear "un espai de reflexió, innovació i participació, amb el suport i el consens de l'equip directiu del MNAC i del departament de Cultura, a més d'aquells altres agents vinculats al sector museístic i de l'art a Catalunya, per aconseguir el salt qualitatiu que es pretén amb les actuacions d'ampliació del MNAC". Això inclou "establir els lligams necessaris perquè el MNAC se situï entre els museus de referència d'Europa i del món, en col·laboració amb el sistema museístic barceloní i de tot Catalunya" i "posicionar el museu com un agent principal en la producció d'exposicions i activitats museístiques (jornades, formació, etc.) d'àmbit global, per fer arribar la veu pròpia de l'art català arreu, per mitjà de l'associació amb els principals museus del món, i per ser motor de desenvolupament dels sectors econòmics vinculats".