Memòria històrica
Cultura01/02/2018

La Generalitat compra 121 imatges inèdites dels bombardejos italians a Catalunya

Cultura ha comprat les fotografies per 3.402 euros i les depositarà a l'Arxiu Nacional

Ara
i Ara

BarcelonaEl departament de Cultura ha comprat 121 imatges que mostren els estralls dels bombardejos italians a Catalunya a la Llibreria Antiquària Farré de Barcelona, que havia tret a subhasta el lot al portal de col·leccionisme Todocolección. La Generalitat ha pagat 3.402 euros i les imatges es depositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Les imatges formen part d'un llibre, escrit en italià, que porta per títol 'Enumeració dels efectes de la munició utilitzada per l’aviació legionària'. Es van fer entre el desembre de 1937 i el febrer de 1939. Ell llibre està signat pel comandant de la Brigada Aèria A. Monti. Té una setantena de pàgines, 60 de les quals tenen fotografies de Barcelona, Castelldans, les Borges Blanques, Granyena de les Garrigues, Alfés, Tarragona i Figueres. 76 de les imatges van ser preses a Barcelona, 21 a Tarragona, 17 a les comarques de Lleida i 7 a les de Girona, 6 de les quals a Figueres.

Cargando
No hay anuncios

A més, els estralls que van provocar les bombes estan dividits en dues categories: 'Efectes dels bombardejos als molls i a les instal·lacions portuàries' i 'Efectes dels bombardejos en fàbriques de proveïment i habitatges'. En moltes de les imatges, com les de Castelldans i les Borges Blanques, es detalla el pes de la bomba, que és de 50 quilos en tots dos casos. A la portada del recull també es pot veure que es tracta del segon volum d’una obra més extensa. Segons els antiquaris, el primer podria contenir els textos sobre els bombardejos.

Cargando
No hay anuncios

Enguany farà 80 anys dels bombardejos de març de 1938. En menys de 40 hores van morir només a la capital catalana, que aquell 1938 tenia 1 milió d'habitants, més d'un miler de persones. En total els bombers van fer 80 sortides. Les feines de desenrunament van continuar moltes setmanes més. No va ser l'últim bombardeig. A començaments de 1939, a punt d'acabar la guerra, els avions van baixar en vol rasant i van disparar sobre tothom al passeig de Sant Joan. El metrallador veia qui matava. Van morir molts avis i nens. Mussolini n'estava orgullossíssim.