El Govern farà una cessió patrimonial a la Fundació Toni Catany perquè gestioni el centre internacional i l'obri abans de final d'any
La presidenta Armengol visita el nou edifici que, ja acabat, ha tingut un cost de 3,1 milions provinents de fons estatutaris
PalmaEl Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC) s'inaugurarà a final d'enguany. Així ho ha assegurat la presidenta Francina Armengol durant la visita que ha fet aquest dimarts a l'edifici de Llucmajor recentment acabat. La cap de l'Executiu balear, a més, ha revelat el model de gestió que regirà el nou centre: el Govern farà un conveni patrimonial amb una cessió a la Fundació Toni Catany (FTC), "una figura jurídica novedosa a la nostra comunitat", ha remarcat. Així, el Govern cedirà una infraestructura que és patrimoni de la Comunitat Autònoma –l'edifici amb tot l'equipament– i farà una aportació econòmica anual per al seu funcionament perquè sigui la Fundació Toni Catany qui faci la gestió ordinària del centre de fotografia, segons ha explicat posteriorment la consellera de Presidència, Mercedes Garrido. En aquests moments, s'ha de decidir quina serà la quantitat que hi aportarà el Govern anualment –a la qual se sumaran quantitats encara no determinades provinents del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Llucmajor–, a més de la fórmula perquè l'Executiu entri a formar part de la Fundació que du el nom del fotògraf.
La construcció de l'edifici del CIFTC, obra de l'arquitecte català Josep Lluís Mateo, ha tingut un cost de 3,1 milions d'euros, que surten de part dels fons estatutaris que, amb un muntant de 4,3 milions, va concedir el Ministeri d'Indústria i Turisme. La resta, 1,2 milions, es van haver de tornar al Ministeri per incompliment dels terminis i de les pròrrogues establertes pel govern central. Des de l'Executiu balear, a més, en els darrers mesos s'han invertit 300.000 euros per a l'equipament, segons han admès a l'ARA Balears la consellera de Presidència i la directora general de Cultura, Catalina Solivellas.
El centre està a punt
Durant la visita dels màxims responsables del Govern balear, s’ha pogut constatar que el CIFTC està pràcticament a punt per començar a funcionar. El recorregut pel nou edifici, guiat pel director de la FTC, Antoni Garau, ha anat des del pati que s’ha obert entre les cases natals dels fotògrafs Toni Catany –donada per la FTC a la CAIB– i Tomàs Monserrat –adquirida pel Consell quan Armengol n’era la presidenta– fins al pis més alt d’una petita torre que emergeix dels volums de les cases originals. El CIFTC, amb uns 1.300 m2 de superfície, té tres nivells de sales d’exposició –soterrani, planta baixa i primera planta–, que destaquen per la seva polivalència, a més d’un laboratori i aula per a activitats educatives, una petita sala de conferències, una biblioteca que haurà d’allotjar els més de 5.000 volums de fotografia que tenia Toni Catany, oficines i, entre d’altres, magatzems condicionats per a la custòdia i conservació de les fotografies dels dos llucmajorers, la col·lecció d’obres d’altres fotògrafs que va fer Toni Catany i un muntant de més de 100.000 negatius. Tot això la FTC ho dipositarà al nou centre.
Inauguració amb un 'vis a vis'
Segons ha anunciat el director de la FTC, el centre internacional s'obrirà amb diverses exposicions: una de centrada en l'obra de Toni Catany, en els seus grans temes; una altra que explica la història del CIFTC, què s'ha fet fins ara i "què volem ser de grans", segons ha dit Garau; i un "vis a vis" entre les obres de Michael Kenna i Toni Catany, amb les confluències i divergències entre els dos artistes en la manera d'afrontar les natures mortes, el món del sud-est asiàtic i els paisatges.
S'ha de recordar que la FTC ja va organitzar una exposició individual de Michael Kenna al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor. Durant els primers dies d'aquella mostra, el reconegut fotògraf anglès va recórrer Mallorca i va fer nombroses fotografies de l'illa que, quan s'inauguri el centre internacional, a final d'enguany, serà la primera vegada que es mostrin al públic. Aquesta línia de promoure que fotògrafs internacionals treballin sobre la imatge de Mallorca és una de les línies que es vol continuar fent des del CIFTC, ha declarat Antoni Garau.