Memòria històrica
Cultura14/04/2021

El Govern lliura el certificat de víctima del franquisme als familiars de l’exbatle d’Inca Pere Pau Capó Cantallops

El lliurament del certificat s'ha dut a terme a l'acte 'Inca té Memòria 2021', que s'ha fet al claustre de Santo Domingo

ARA Balears
i ARA Balears

El Govern balear ha entregat aquest dimecres el certificat de reconeixement com a víctima del franquisme als familiars de l'exbatle d'Inca Pere Pau Capó Cantallops, en aplicació de la Llei 2/2008, de 13 d’abril, de memòria democràtica de les Illes Balears, segons han explicat en un comunicat.

Cantallops era conegut com a Perico i va ser un sabater que vivia a Inca. A més, va ser membre d'Esquerra Republicana Balear al poble, on va ser elegit batle l'abril de 1936. El juliol d'aquell mateix any el varen detenir il·legalment i el varen alliberar en diverses ocasions fins que l'any 1937 el varen condemnar a treballs forçats i no el varen deixar lliure fins a un any després. Quan va acabar la Guerra Civil, les circumstàncies el varen obligar a desaparèixer de la vida pública i va morir sense cap tipus de reconeixement.

Cargando
No hay anuncios

El lliurament del certificat, que ha coincidit amb la commemoració del 90è aniversari de la II República, s'ha dut a terme a l'acte 'Inca té Memòria 2021', que s'ha celebrat al claustre de Santo Domingo. Hi han assistit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera. 

Jurado ha explicat que amb l’entrega d’aquest certificat, “el Govern reconeix el patiment i la greu injustícia que va patir tant l’exbatle com la seva família”. Jurado, a més, ha indicat que “la democràcia té un deute amb les víctimes del franquisme, que varen patir persecució, exili i assassinat en la dictadura, i que han estat ignorades durant bona part de la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

La Direcció General de Memòria Democràtica també ha lliurat als familiars la causa judicial 912 a “Pedro Pablo Capó Cantallops”, que forma part de l'arxiu de 'Totes les causes', un projecte de recerca de l’Associació Memòria de Mallorca, que inclou prop de 300.000 documents que han estat lliurats al Govern de les Illes Balears.