Art

I si Goya hagués pogut fer art amb IA?

El Centre d'Art Amatller obre una exposició immersiva sobre les llums i ombres del pintor aragonès

Estrena mundial d'Univers Goya, Entre la Llu i la Focscor al Centre d'Art Amatller.
26/02/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaA Francisco de Goya se l'ha considerat un precursor del cinema per la modernitat d'algunes de les seves composicions i per com va accentuar el caràcter humà dels personatges dels seus quadres. El cineasta Carlos Saura afirmava que si Goya fos viu avui faria cinema, i al Centre d’Art Amatller han anat més lluny per mostrar què poden fer les noves tecnologies amb les seves pintures a l'exposició immersiva Univers Goya. Entre la llum i la foscor. Entre les troballes hi ha un sorprenent curtmetratge de Franc Aleu sobre Els afusellaments del 3 de maig. Seria molt difícil i molt car fer una pel·lícula sencera amb IA, però Aleu revela l'innegable potencial cinematogràfic dels fets. "És un gran collage audiovisual", afirma Jordi Sellas, fundador i director de Layers of Reality, l'estudi de producció de continguts de realitat ampliada que ha produït la mostra, on també hi han treballat els estudis Tururut i La cancan.

"Francisco de Goya va ser un artista que va experimentar constantment, i va ser molt ambiciós", afirmen els comissaris de l'exposició, Artur Duart i Imma Fondevila. El recorregut inclou onze sales amb plafons informatius i objectes d'època, en les quals s'aborden aspectes de la vida i l'obra del pintor, el seu context històric social i polític i la transformació que va experimentar entre la seva etapa inicial tardobarroca i neoclassicista i la posterior, marcada per les Pintures negres. Un altre dels aspectes destacats és el domini que Goya va tenir del gravat. Per això es poden veure una vintena dels seus gravats i la premsa calcogràfica que va fer servir a la Quinta del Sordo.

Retrats en moviment

Els treballs audiovisuals són els que més criden l'atenció al llarg del recorregut: l'equip de Tururut ha donat vida a un reguitzell de retrats de Goya, entre els quals hi ha els més coneguts de la duquessa d'Alba i els autoretrats del pintor, i també es pot veure una instal·lació audiovisual que recrea el sistema que Manuel Godoy feia servir per exposar La maja vestida i La maja despullada, i amagar La maja despullada quan es veia obligat a ser discret. D'altra banda, aquesta ocultació forçosa del quadre recorda com la Inquisició va pressionar Goya, que se'n va sortir gràcies als seus contactes.

Una altra instal·lació feta amb IA permet colar-se dins un quadre de Goya en curs. En aquesta ocasió, la gran sala immersiva té un caràcter encara més dinàmic que les anteriors exposicions. Les protagonistes són les catorze Pintures negres que Goya va fer a la Quinta del Sordo. Amb moviment, els personatges d'aquella Espanya negra encaixen perfectament en una pel·lícula de terror. L'experiència de realitat virtual del final del recorregut torna a posar l'accent en el viatge que Goya va fer de pintures amables com El ninot a les Pintures negres.

stats