Llengua
Cultura23/11/2016

La nova 'Gramàtica de la llengua catalana' introdueix "matisos i més flexibilitat"

L'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la normativa gramatical

Xavier Cervantes
i Xavier Cervantes

BarcelonaJa la tenim aquí. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dimecres la nova 'Gramàtica de la llengua catalana', una obra de 1.480 pàgines que "no modifica substancialment la norma, encara que hi introdueix certs matisos i més flexibilitat". Així descriu l'IEC una obra col·lectiva que va néixer amb la voluntat de "donar resposta a qüestions que Pompeu Fabra no va plantejar o tot just va poder apuntar molt esquemàticament". L'obra és fruit d'una feina que l'IEC va començar el 1996, segons ha explicat el president de l'IEC, Joandomènec Ros.

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La nova gramàtica incorpora "les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement normatiu" i té en compte les aportacions ulteriors de Fabra en textos com 'Converses filològiques' o la seva gramàtica pòstuma i les que han fet Francesc de B. Moll, Manuel Sanchis Guarner, Antoni M. Badia i Margarit, Albert Jané, Josep Ruaix i Joan Solà.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'IEC, les principals novetats d'aquesta gramàtica són, sobretot, "en la manera de presentar la norma i en el fet d'abordar dins d'aquesta norma la variació lingüística". Per exemple, no fa servir dicotomies tradicionals del tipus correcte/incorrecte "perquè no sempre poden ajustar-se prou adequadament a la realitat dels parlars i registres en què s'articula la llengua i les necessitats comunicatives pròpies de cada àmbit".

"Una gramàtica nacional"

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, M. Teresa Cabré, ha assenyalat que aquesta és "una gramàtica nacional en el sentit més literalment fabrià", perquè que atén "el conjunt de la llengua de tot el territori". "No s'ha donat prioritat a un dialecte per damunt d'altres", ha dit Cabré.

Gemma Rigau, de la comissió que ha dirigit la gramàtica, ha recordat que és una gramàtica "per a les generacions que pugen, i que són el futur de la llengua".