Grans homenatges a Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels al Palau de la Música
La compositora Elisenda Fàbregas i l'artista Eugènia Balcells, entre les convidades de la temporada 2023-2024 de la institució
BarcelonaTres efemèrides marquen la temporada 2023-2024 del Palau de la Música: els centenaris dels naixements de la pianista Alícia de Larrocha i la soprano Victòria dels Àngels, i els 50 anys de la mort de Pau Casals. Es tracta de tres personalitats "molt importants" en la institució, tal com recorda el director general del Palau de la Música, Joan Oller, que aquest divendres ha presentat la programació que encara faltava per fer pública. Fa unes setmanes ja s'havien detallat els noms de Palau 100, Palau Òpera i Grans Veus, els cicles estrella per on passaran Gustavo Dudamel amb la Filharmònica de Los Angeles, Ermonela Jaho, Javier Camarena i l'Orquestra Simfònica de Londres, entre d'altres. Hi faltava, però, bona part d'una programació de 137 concerts, inclosos els dels cicles de cambra i de piano, i anunciar els artistes convidats, que seran els compositors Ola Gjeilo i Elisenda Fàbregas, la poeta Laia Llobera, els artistes digitals Entangled Others i l'artista visual i pionera del videoart Eugènia Balcells. La despesa artística de tota la temporada és de 3,5 milions d'euros, i la previsió d'Oller és que es recuperi exclusivament amb la venda de les entrades dels concerts. Pel que fa a l'autoria catalana, hi haurà més de 50 obres de 33 compositors, incloses 14 estrenes.
El gran homenatge a Alícia de Larrocha (1923-2009) serà un concert, el 25 de setembre, protagonitzat per quatre pianistes: Maria João Pirés, Alba Ventura, Marta Zabaleta i Joaquín Achúcarro. Hi interpretaran obres de Granados, Albéniz i Scarlatti, entre d'altres. A més a més, tots els concerts de piano de la temporada estaran dedicats a la memòria de la gran pianista barcelonina. A Victòria dels Àngels (1923-2005) la recordaran en tres concerts. El primer, el 16 de gener del 2024, amb la Simfònica del Vallès, el baríton Carles Pachón i les sopranos Montserrat Seró, Irene Mas i Mercedes Gancedo, que interpretaran cançons de Granados, Mompou i Montsalvatge, entre d'altres. El segon, el 19 de febrer, amb la Franz Schubert Filharmonia, estarà dedicat al repertori operístic italià i també inclourà l'estrena de Simfonia dels Àngels, d'Albert Guinovart, l'últim pianista que va acompanyar la soprano barcelonina. Finalment, el 22 de febrer, Katharina Konradi i el pianista Ammiel Bushakevitz recordaran la faceta liederística de Victòria dels Àngels.
Per commemorar el 50è aniversari de la mort de Pau Casals, el 22 d'octubre s'estrenarà la reducció orquestral d'El pessebre que ha fet Antoni Ros Marbà, i en què la Franz Schubert Filharmonia acompanyarà els cantants Mireia Tarragó, Gemma Coma-Alabert, Roger Padullés, Joan Martín- Royo, Pau Armengol i la Coral Càrmina. "Serà un concert extraordinari, una fita important", diu Mercedes Conde, directora artística adjunta del Palau.
Altres noms propis de la temporada 2023-2024 del Palau de la Música
Elisenda Fàbregas
"Ser compositora convidada del Palau és un símbol de reconeixement després de 40 anys fora. Em fa il·lusió donar a conèixer la meva obra a casa", diu Elisenda Fàbregas (Terrassa, 1955), que se'n va anar de Catalunya el 1977 i ha desenvolupat la seva carrera sobretot als Estats Units i Corea del Sud. La seva obra s'ha tocat poc aquí. La Banda Municipal va interpretar la seva Simfonia núm. 1 a L'Auditori el 2014, i des que torna a viure a Catalunya les seves composicions van sovintejant diferents programacions. Al Palau de la Música, a més a més, estrenarà tres obres d'encàrrec.
Eugènia Balcells
També molt lligada a Nova York, Eugènia Balcells és una de les grans artistes contemporànies. Única, lliure i inimitable, tal com va quedar palès en l'ARA que va intervenir fa uns mesos, serà l'artista visual convidada de la temporada. Hi portarà Homenatge als elements i Freqüències, translació lumínica de la taula dels elements de Mendeléiev. "És una sorpresa per a mi estar al Palau de la Música –exclama Balcells–. Aquest edifici és tan magnífic i tan complet en tota la seva superfície... No hi cap ni una agulla! Així que què hi podia afegir? Per això vaig a l'essència, a la llum". Balcells també farà interactuar el seu videoart amb la música de l'organista Juan de la Rubia en una sessió d'improvisació: un diàleg entre genis.
Trio Fortuny
El Cosmos Quartet tancarà el seu trienni com a formació resident, i el Trio Fortuny, integrat per Joel Bardolet, Pau Codina i Marc Heredia, engegarà el seu amb dos programes: un amb obres de Kurtág i Kodály, i un altre en què, amb la col·laboració de la companyia de dansa Mal Pelo, estrenarà una obra de Joan Magrané. "Per a nosaltres la sala és una extensió del nostre instrument. I aquí hi ha l'efecte Palau: quan toques al Palau toques millor", assegura Joel Bardolet.
Una 'Passió segons sant Mateu' pròpia
Dins del cicle Palau Bach, s'interpretarà la Passió segons sant Mateu produïda pel Palau de la Música amb artistes catalans i amb la col·laboració del tenor alemany Christoph Prégardien, que prepararà els solistes. Altres moments destacats del Palau Bach seran la Passió segons sant Joan que dirigirà Jordi Savall i el Magnificat a càrrec de la Netherlands Bach Society dirigida per Alex Potter.
Paul Lewis, Yuja Wang, Beatrice Rana
Pluja d'estrelles a la programació del Palau Piano: Paul Lewis, Grigori Sokolov, Beatrice Rana, Daniïl Trífonov, Yuja Wang, Anna Vinnitskaya, Alexandra Dovgan i el barceloní Ignasi Cambra, que estrenarà una obra encarregada a Ferran Cruixent.
'Sweeney Todd' en versió concert
A la secció Fronteres, el Palau de la Música es permet sortides de guió com ara proposar un musical en versió concert. I el que han triat és Sweeney Todd, de Stephen Sondheim, amb direcció d'Andreu Guillén i amb Anna Moliner i Miquel Fernández com a solistes de garantia. Serà el concert de Halloween, el 31 d'octubre. "Un musical americà, en versió concert, per primera vegada al Palau de la Música", celebra Oller.