L'editorial Gustavo Gili dóna els més de 180.000 documents del seu fons al Departament de Cultura
Integrat majoritàriament per cartes enviades i còpies de cartes trameses, el fons es conservarà a la Biblioteca de Catalunya
BarcelonaL'editorial Gustavo Gili ha donat els seus fons al Departament de Cultura, uns fons integrat per més de 180.000 documents que es conservarà a la Biblioteca de Catalunya. La documentació lliurada abasta des de la fundació de l'editorial fins a l'any 1989 i està integrat per més de 180.000 documents, majoritàriament cartes enviades i còpies de cartes trameses, però també contractes, factures, pressupostos o projectes editorials, així com en alguns casos liquidacions de drets d'autor. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte de donació del fons.
Els documents es troben agrupats en onze sèries cronològiques, seguides per alguns blocs temàtics i es conserven en 307 capses d'arxiu, que ocupen 38 metres lineals. Entre els noms presents a la correspondència de l'editorial hi ha, entre d'altres, Carmen Balcells, Ricardo Bofill, Oriol Bohigas, Pere Bohigas, Joan Brossa, Agustí Calvet, Camilo José Cela, Alexandre Cirici, Xavier Coma, Pierre Deffontaines, Agustí Duran, Sebastià Gasch, Fèlix Millet, Jacint Raventós, Santiago Sobrequés o Ricard Giralt-Miracle
La documentació també recull la relació de l'editorial amb altres editorials, llibreries, institucions i associacions del món del llibre, la cultura i l'empresa. El Departament de Cultura i la Biblioteca de Catalunya han remarcat que el conjunt té un "interès extraordinari no només per a la història de la pròpia editorial, sinó per a la història del món cultural de Barcelona, de l'evolució de la materialitat de la indústria editorial i d'un conjunt importantíssim d'empreses culturals, a banda de facilitar l'evolució dels gustos i necessitats de la societat coetània".
Una editorial familiar
L'editorial sempre ha estat dirigida pels membres de la família Gili: Gustau Gili Roig, Gustau Gili Esteve, Gustau Gili Torra i els actuals directors Mònica i Gabriel Gili Galfetti. Prop de 40 capses del fons pertanyen a la direcció de Gustau Gili Roig, que va fundar l'empresa el 1902 i que va dirigir fins la seva mort el 1945. Gili va publicar obres literàries, entre les quals destaca l'edició de les obres completes de Joan Maragall, de la qual es conserva tota una capsa amb el detall de les subscripcions de totes les llibreries i prohoms catalans, els pressupostos del què va costar l'obra i correspondència amb la vídua de Maragall, Clara Noble. Va fundar també la Cambra oficial del Llibre de Barcelona i l'Institut català de les Arts del Llibre i poc abans de morir va publicar una obra essencial per la política cultural, 'El bosquejo de una política del libro'.
Futura exposició
Un dels compromisos que la Biblioteca de Catalunya adquireix és fer una exposició sobre el fons per mostrar-lo i que la gent els conegui i els estudiosos els puguin estudiar. En aquest context, Mascarell ha apostat per donar continuïtat a la idea de consolidar el fons editorial del país.