Hauser & Wirth obrirà el 17 de juliol a l'illa del Rei, on ha invertit quatre milions
La primera exposició del centre d'art es dedica a l'artista nord-americà Mark Bradford, un habitual de la galeria suïssa que treballa formats immensos
MenorcaEl projecte cultural més ambiciós a la història moderna de Menorca serà una realitat a partir del pròxim 17 de juliol, data en la qual es preveu inaugurar, a l’illa del Rei del port de Maó, la galeria d’art impulsada per Hauser & Wirth. Considerats entre els millors galeristes del món, destaquen per presentar un programa dinàmic d’exposicions, pel llançament i suport a artistes que se situen capdavanters, així com per la restauració d’edificis històrics que transformen com a espais d’art contemporanis.
Fundada l’any 1992 per Iwan i Manuela Wirth i la mare d’aquests, Úrsula Hauser, a qui es va unir l’any 2000 el seu soci i vicepresident, Marc Payot, Hauser & Wirth s’ha expandit els últims 27 anys des de Zuric fins a Londres, Hong Kong, Nova York, Los Angeles, Gstaad, Saint Moritz, Somerset i ara Menorca. Precisament, el model que es pretén implantar a l’illa del Rei està inspirat en Somerset. Hauser & Wirth són també els artífexs de la reobertura del Chillida Leku, que gestionen des de la primavera del 2019.
L’artista Mark Bradford serà qui signarà les obres de la primera exposició a l’illa del Rei, escultures i pintures fetes a posta per a l’exhibició a la nova galeria Hauser & Wirth de Menorca. El centre d’art tindrà 1.500 metres quadrats i a l’exterior hi haurà escultures de Louise Bourgeois, Eduardo Chillida i Franz West, entre altres artistes lligats a la galeria suïssa. Les exhibicions aniran acompanyades d’un programa educatiu específic amb xerrades, tallers i projeccions sobre art contemporani. De moment, la data de la inauguració i l’artista que protagonitzarà el tret de sortida són els únics detalls que confirmen fonts de la galeria a l’ARA Balears: “Amb la situació de pandèmia actual no podem concretar quin tipus d’esdeveniments podrem dur a terme, però farem tot el possible per oferir un programa d’activitats educatives i culturals”.
Criteris de sostenibilitat
La inversió total prevista entre les obres realitzades a l’illa del Rei i el projecte expositiu és de quatre milions d’euros. Els treballs de millora s’han fet des de criteris de sostenibilitat amb l’objectiu de ser respectuosos amb l’entorn natural de Menorca i la seva condició de Reserva de la Biosfera. Així, s’han introduït protocols per a la recol·lecció d’aigua de pluja, un sistema per reutilitzar l’aigua per al reg del sòl i climatització amb un sistema d’eficiència energètica als edificis. L’illa del Rei acull un antic hospital naval en desús i un conjunt d’edificis abandonats del segle XVIII, a més de les restes arqueològiques d’una basílica paleocristiana del segle VI. El projecte artístic ha reconvertit l’edifici Langara en un espai expositiu amb vuit galeries, una botiga i un restaurant.
La Fundació Hospital Illa del Rei ha jugat un paper determinant des d’un principi en la restauració de l’hospital i ha creat un museu que en commemora la història. El president de l’entitat, Luis Alejandre, destaca la “confiança mútua” que des d’un primer moment facilità el que esdevindrà un projecte “amb visió de futur”. Alejandre recorda: “Ens vam donar la mà sense conèixer-nos, vam arriscar les dues parts i ha guanyat la Menorca dels nostres fills”, i emfasitza la importància per al futur: “Situa el port de Maó en un dels epicentres mundials de l’art contemporani de manera indiscutible”.
D’altra banda, la directora de Hauser & Wirth a Menorca, Mar Rescalvo, té clar que el repte de la galeria és “contribuir a fomentar el turisme cultural conjuntament amb les entitats i els organismes culturals existents a l’illa, de gran qualitat”. Rescalvo admet que, malgrat el retard propi per la densa tramitació, el resultat “val la pena”. “Tenim una illa plena d’història, de cultura, naturalesa i comunitat gràcies a la feina que es fa des de la Fundació Illa del Rei”, assenyala. I confia sobreposar-se a la nova realitat que deixarà la pandèmia del covid-19: “Hauser & Wirth té en el seu ADN la capacitat d’adaptar-se a noves situacions i això és el que farem. El més important és que obrim les portes d’un centre d’art a un espai únic, l’illa del Rei”.
L’arribada de Hauser & Wirth és més a prop que mai i per aquest motiu Manuela Wirth admet l’emoció que suposa l’exposició inaugural de Mark Bradford, i remarca les potencialitats de l’illa del Rei: “És un lloc extraordinari, amb una naturalesa imponent, una llum, un paisatge únic i una història fascinants. Durant els últims cinc anys, hem treballat per crear aquest centre cultural i l’entusiasme de la societat menorquina com el de la nostra família d’artistes ens ha encoratjat en tot moment”.
El batle de Maó, Hèctor Pons, considera que la galeria tindrà un impacte molt positiu en l’economia de la ciutat: “És un exemple de model sostenible en què creim, perquè conserva els edificis històrics i connecta de manera respectuosa amb la història d’aquest lloc tan especial per a la societat maonesa”.
Obres de restauració
Les instal·lacions de Hauser & Wirth a l’illa del Rei han estat restaurades per l’arquitecte argentí Luis Laplace, resident a París i col·laborador habitual de la galeria. El paisatgista Piet Oudolf ha dissenyat els jardins que envolten el centre d’art. Els dos són peces claus a l’hora de desenvolupar l’ambiciós projecte. La implicació dels galeristes amb Menorca és rellevant perquè han iniciat una col·laboració amb la Fundació per a la Preservació de Menorca, han confiat en l’empresa local Bodegues Binifadet per gestionar el restaurant amb productes de temporada i s’ha habilitat un local al centre de Maó per crear un punt d’informació sobre el centre d’art. També s’han establert col·laboracions amb la Fundació Menorquina de l’Òpera, l’Escola d’Art, el Museu de Menorca, l’Ateneu de Maó i el Festival Pedra Viva.