Música

Heavies, indies i... The Tyets: Rock Fest, Vida i Canet Rock

La temporada de festivals musicals arriba a un dels moments més atapeïts

4 min
Una imatge d'arxiu del festival Canet Rock.

BarcelonaEl primer cap de setmana de juliol és el pic de la temporada de festivals a Catalunya. A les programacions musicals que van començar a finals de juny, com el Grec, l'Alma Festival i Les Nits de Barcelona, s'hi sumen esdeveniments com el Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet, el Canet Rock i el Vida Festival de Vilanova i la Geltrú, a més d'un reguitzell de propostes de diferents mides i condicions com ara el Poesia i + del Maresme, l'Eufònic de les Terres de l'Ebre, el Música als Masos de la Garrotxa... Per exemple, aquest divendres, 5 de juliol, coincideixen al calendari concerts de Patti Smith a Pedralbes, Kae Tempest i Clara Aguilar a Paral·lel 62, W.A.S.P. i KK's Priest a la segona jornada del Rock Fest, James Blake i Standstill al Vida... I dissabte 6, Pearl Jam al Palau Sant Jordi, Pantera al Rock Fest i The Tyets, Oques Grasses i Julieta al Canet Rock.

Vida Festival: una dècada d'indie d'estiu

El festival de Vilanova i la Geltrú celebra la desena edició els dies 4, 5 i 6 de juliol amb una oferta musical fidel a l'esperit que l'ha guiat des del primer dia. Per una banda, caps de cartell com l'australià Vince Joy, l'autor del hit Riptide; el britànic James Blake, un habitual del Primavera Sound, on fins i tot va compartir escenari amb Rosalía; i la britànica d'origen tàmil MIA. També hi ha llegendes de diferents branques de l'indie com Ride (pioners del shoegaze de finals dels 80) i Los Planetas (que faran un xou de petit format), i bandes i artistes per satisfer diferents sensibilitats estètiques com Temples, Standstill, Black Lips, Cannons, Ty Segall, Guillem Gisbert, La Ludwig Band, Sílvia Pérez Cruz, Clara Peya, Xarim Aresté, Ferran Palau, Mujeres... També hi actua la barcelonina Julieta, omnipresent a les programacions d'aquest estiu: al Vida hi serà dijous, i dissabte repetirà al Canet Rock.

Rock Fest: el retorn del heavy a Can Zam

El Rock Fest torna a Santa Coloma de Gramenet després de l'absència de l'any passat a causa de les obres de reforma del parc de Can Zam. El retorn, els dies 5, 6 i 7 de juliol, és un cop més amb clàssics del heavy metal com Deep Purple, Europe, W.A.S.P., Gamma Ray i Blind Guardian, noves reencarnacions d'històrics del thrash com Cavalera (la banda dels germans brasilers fundadors de Sepultura) i metalcore del segle XXI com el dels australians Parkway Drive, a més d'Angelus Apatrida, el poderós grup de thrash metal d'Albacete. Malauradament, el Rock Fest no programa cap grup de metal en català, una escena cada vegada més fèrtil i interessant (amb bandes com Crisix, Ósserp, Bocc, Vidres a la Sang...).

El cas Pantera

Un dels aspectes controvertits del Rock Fest 2024 és la presència com a cap cartell de dissabte del grup nord-americà Pantera, una de les formacions claus del metal dels 90 gràcies a discos Cowboys from Hell (1990) i sobretot Vulgar display of power (1992). L'any passat els festivals alemanys Rock Am Ring i Rock Im Park, a Nuremberg, van cancel·lar l'actuació de Pantera pels precedents de gestos i manifestacions racistes del cantant del grup texà, Phil Anselmo, que el 2016 havia fet la salutació nazi i havia cridat "white power" (poder blanc) en un concert d'homenatge a Dimebag Darrell (el guitarrista de Pantera mort el 2004). En el seu moment, Anselmo va al·legar que tot plegat era una broma a propòsit del vi blanc que havia begut durant el xou. El grup municipal dels Verds a Nuremberg considerava "banals i problemàtiques" les explicacions del cantant texà, i trobava que programar Pantera en un festival com el Rock Im Park, que se celebra en un espai que va acollir grans manifestacions i actes del règim nazi als anys 30, "supera clarament el que és acceptable". Per això els Verds van demanar als organitzadors dels festivals que retiressin Pantera de la programació. El cas és que després de l'anunci de les cancel·lacions a Alemanya, Pantera van actuar el 26 de maig de 2023 a Sofia (Bulgària), on Anselmo va assenyalar un espectador que brandava una bandera amb el lema "white power". El cantant va dir: "Sofia, sou un públic increïble. Però aquí hi ha una persona brandant aquest símbol que intenta arruïnar el xou. Ho repudio [...] Deixeu la política fora". Ara com ara, Pantera té programades actuacions a Berlín, Hamburg i Düsseldorf el febrer del 2025.

Canet Rock: continua el regnat de The Tyets

El duo mataroní The Tyets continua expandint el seu regnat estiuenc i repeteix per segon any consecutiu al Canet Rock. Aquest dissabte, 6 de juliol, al Pla d'en Sala també hi actuaran Oques Grasses, que han triat uns quants festivals per presentar en directe el disc Fruit del deliri (2024); la girà del grup osonenc passarà després pel Pirata Beach Festival de Gandia (12 de juliol), el Cruïlla de Barcelona (el dia 13), el Paupaterres de Tàrrega (el dia 20), l'Empordà Music Festival de la Bisbal d'Empordà (el dia 27) i el Sons del Món de Roses (4 d'agost). El cartell del Canet Rock 2024 el completen Julieta, 31Fam, Catarres, Figa Flawas, Miki Núñez, Ginestà, La Fúmiga, O-Erra, Miquel del Roig i La Banda Canet Rock, una formació creada expressament durant l'actuació de la qual Lluís Llach i The Tyets cantaran un tema junts, Buhos faran una versió de Volcans amb Miki Núñez i hi haurà un homenatge a Pau Donés; a més a més, a la Banda Canet Rock també hi participaran Suu, Gossos, Lluís Gavaldà, Elèctrica Dharma, Lildami, Doctor Prats, Pau Lobo, Els Catarres, Figa Flawas, 31Fam, La Fúmiga i Ginestà.

stats