Política cultural

"Hem d’estimar la cultura que fem, no podem dependre del color polític de qui governi"

Creadors i productors debaten sobre l'impacte de la nova cultura en una trobada organitzada per Barcelona Global

Un moment del debat organitzat per Barcelona Global
2 min

Barcelona"És el moment de parlar en positiu, Barcelona culturalment està fent eclosió", ha assegurat Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació Macba. Hi ha hagut força optimisme durant el debat que ha organitzat Barcelona Global, l'entitat presidida per Ramon Agenjo, al Recinte Modernista de Sant Pau, amb el títol Barcelona com a capital de la nova cultura. Amb el periodista Álex Sàlmon com a moderador, el cineasta Marcel Barrena (director d'El 47), Jordi Herreruela (director del Festival Cruïlla), Isabel Vidal (presidenta d'Adetca), el xef Sergio Torres i el productor Jordi Sellas, han parlat de l'impacte de la cultura i dels reptes que afronta.

Hi ha optimisme, segons els ponents, perquè el consum cultural és bo. Què ha canviat? Segons Barrena, un canvi important ha estat el finançament: "Les institucions catalanes han cregut en nosaltres. Hi ha hagut canvis en les eines de finançament i ha estat possible fer pel·lícules en català, com El 47 i Casa en flames". Barrena ha destacat que han estat un èxit de públic i ara són un referent perquè les plataformes apostin per les pel·lícules en català. Vidal ha remarcat el potencial creatiu de Barcelona: "Madrid té un sistema escènic amb els musicals com a marca; a Barcelona, el 54% són creacions d'autors vius catalans, i això no passa a gaires llocs del món". Bona part d'aquesta creativitat no es produeix per inspiració divina, sinó que prové de l'intercanvi, segons Herreruela. "Una ciutat que propicia encontres és una ciutat creativa; si eliminem aquests espais d'intercanvi, perdem l'essència de la nostra ciutat", ha defensat el director del Cruïlla, que també ha demanat crear grans infraestructures musicals.

La precarietat dels creadors

Tanmateix, a vegades aquests creadors han de superar molts entrebancs o sobreviure de manera precària. "Els creadors hi són, però a vegades no els facilitem el camí", lamenta Vidal. "El 70% del consum dels dispositius mòbils és entreteniment. L'impacte de la cultura és més gran que mai i pot generar molts canvis. Els països anglosaxons tenen clar que la cultura no és només identitat i patrimoni, sinó que també és economia. Aquí tenim una gran tradició de creadors, però costa molt trobar finançament per a aquestes idees, no hi ha tradició en aquest sentit", afirma Herreruela. Sellas valora el fet que Barcelona pot convertir-se en una de les grans capitals del món en art digital. El productor olotí destacava el poder que pot tenir la cultura: "És el soft power; si no podem tenir grans exèrcits o gran poder econòmic, podem transcendir en l'àmbit cultural".

Grandes ha destacat la importància de l'educació perquè la societat doni importància a la cultura i la valori. Barrena també ha posat sobre la taula la importància de mesures com portar les escoles al cinema. "Estem anant a millor. A mi em va petar el cap quan vaig saber que Pedro Sánchez era el primer president espanyol que anava al Festival de Sant Sebastià. Ens ho hem de creure, hem d'estimar la nostra cultura per no dependre del color polític de qui governi". Un altre repte és arribar a tothom, perquè hi ha una part de la societat que no va al teatre ni als museus. "Hem de crear nous públics, sobretot atreure gent jove perquè als teatres la mitjana d'edat del públic és força alta", ha admès l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

stats