Cultura29/05/2020

“Com hem d’obrir els teatres si no podem fer teatre?”

Sense protocol covid-19 per a intèrprets, el sector té encara moltes incògnites

E. N.
i E. N.

PalmaEls teatres ja podien obrir el dilluns 11 de maig, en entrar a la fase 2 del desconfinament. Però cap centre illenc no ho ha fet. “Com hem d’obrir si no podem fer teatre?”, planteja Carles Molinet, al capdavant del Teatre del Mar. I és que el sector encara espera un protocol específic per evitar contagis de covid-19 en els intèrprets quan són a l’escenari. Segons ha informat a l’ARA Balears el Ministeri de Cultura, l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i Música (INAEM) n’està ultimant l’esborrany, però encara no se sap la data exacta en què es podrà aprovar. Fins que això passi, els actors i actrius hauran de seguir les indicacions generals de Sanitat: distància de dos metres, mascareta i higiene de mans constant.

“Ara mateix és inviable qualsevol espectacle. Estam amb incertesa, esperant que treguin les mesures de la fase tres en cultura”, exposa Marga López, presidenta de l’Associació d’Actors i Actrius de les Illes Balears, qui afegeix que “tothom es planteja com a horitzó final d’agost o principi de setembre”.

Cargando
No hay anuncios

Precisament en aquesta època és quan el teatre Principal de Palma ha programat els primers espectacles. Donarà el tret de sortida a la reobertura un festival d’estiu que es presentarà la setmana que ve i que inclourà sis espectacles suspesos pel coronavirus. El director, Josep Ramon Cerdà, explica que està “relativament tranquil, perquè suposam que a l’agost les restriccions no seran tan grans i que hi haurà una certa normalitat”.

Aforament limitat

L’altre handicap que dificulta l’obertura dels espais escènics és la limitació d’aforament al 30% de la capacitat en la fase 2, que augmentarà al 50% a la fase 3. En el cas del Principal, com a teatre públic, Cerdà indica que aquest punt no els afecta tant i que amb un 50% ja poden tirar endavant els espectacles. En la mateixa situació es troba el Teatre de Manacor, que “espera” poder obrir les portes dins el juny, segons comenta el director, Tomeu Amengual. En un principi, hi haurà espectacles locals: la Mostra de Teatre Escolar de Manacor -interrompuda per l’estat d’alarma-, i concerts de la Banda Municipal i grups locals.

Cargando
No hay anuncios

A les sales privades la situació s’agreuja, i tant Carles Molinet com Marc Ferragut, de l’Auditòrium de Palma, asseguren que no els basta el 50% de l’aforament per assegurar la viabilitat econòmica dels espais. De fet, en el cas de l’Auditòrium, Ferragut avança que no obriran fins que no es pugui omplir al 100%, “evidentment amb les mesures d’higiene i seguretat que facin falta”. També esperarà que s’aclareixi el protocol per a artistes i “la logística de vols i hotels”, que els afecta especialment perquè tenen moltes funcions de l’Estat i d’internacionals.

Obres adaptades al covid-19

Molinet situa l’obertura del Teatre del Mar al juliol, amb una temporada més llarga i els primers espectacles adaptats a la crisi sanitària. Per exemple, estan pensant en monòlegs o companyies amb actors que conviuen. Vol ser prudent a l’hora de programar per no crear expectatives: “No vull implicar-hi companys els pròxims mesos i després que s’hagi de tornar a paralitzar”, sosté. A més de la temporada -que presentaran la segona setmana de juny-, s’activaran les residències artístiques.

Cargando
No hay anuncios

El teatre Sans ja ha iniciat algunes residències d’una sola persona i gent que conviu. Preveuen l’obertura també al juliol i adaptada al virus, sobretot durant els primers mesos. El director del centre, Pep Mestre, assegura que amb un 50% poden començar a fer obres petites i que tinguin pocs costos. “La idea és al juliol i a l’agost fer aquest tipus de produccions i al setembre agafar la temporada amb més força”.