Humberto Rivas es reuneix amb Toni Catany, als deu anys de la mort del llucmajorer
El Centre Internacional de Fotografia prepara una exposició de l’argentí que s’obrirà el 14 d’octubre
Palma/BarcelonaEl fotògraf argentí Humberto Rivas (1937-2009) té una cita amb el seu amic, el també fotògraf Toni Catany (1942-2013). Serà a Llucmajor, a partir del 14 d’octubre, quan farà deu anys justos de la mort del llucmajorer, i serà la data que obrirà una gran exposició de l’obra d’Humberto Rivas que està acabant de preparar el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC).
Amb unes 80 fotografies, es podrà recórrer la trajectòria de l’argentí resident a Barcelona, on va coincidir amb Catany i ambdós varen participar activament en la reivindicació de la fotografia d’autor i en el llançament de la primera edició de la Primavera Fotogràfica de Barcelona. L’exposició, que el CIFTC emmarca en la sèrie Confluències, demostra que entre Rivas i Catany hi havia coincidències que afectaven també les seves obres. El director del centre de Llucmajor, Antoni Garau, subratlla aquestes confluències: “El tema de les fotografies d’Humberto Rivas, com el de les de Catany, és el pas del temps i la memòria, tant si ens presenta un retrat, un paisatge o una natura morta”. Són temes que precisament seran predominants en una exposició, la d’Humberto Rivas al CIFTC, amb una immensa majoria de les fotografies en blanc i negre i que es podrà visitar fins al mes de març del 2024. Serà la segona mostra de Confluències, també la segona del CIFTC que es va inaugurar la primavera d’enguany amb una mostra de Michael Kenna, un altre fotògraf, ben distint a Rivas, però que també presenta elements en comú amb Catany.
Barcelona i l’Arxiu Humberto Rivas
La mostra a Llucmajor coincideix amb el fet que, segons ha pogut saber l’ARA, l’Ajuntament de Barcelona està ultimant els tràmits per comprar als hereus de Rivas els negatius de l’artista, els fulls de contacte i 200 còpies vintage per a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB). Segons l’Associació Arxiu Humberto Rivas, tot plegat inclou 23.193 originals, entre negatius i diapositives, i 3.259 còpies. És d’aquest arxiu d’on provenen les fotografies de l’exposició que prepara el CIFTC.
El consistori barceloní també compra, per una quantitat que no s’ha fet pública, la correspondència amb altres artistes i institucions, les maquetes de políptics (treballs compostos per més d’una imatge) i els apunts dels cursos que impartia. Abans d’aquesta compra, Rivas estava representat a l’AFB per la sèrie Huellas i al Museu Nacional d’Art de Catalunya amb una selecció de les còpies incloses dins la gran exposició que li van dedicar el 2006. “La nostra intenció ha estat sempre que quedàs a Barcelona el més important per estudiar l’obra d’Humberto Rivas”, afirmen des de l’arxiu de l’artista.
Rivas es va fer barceloní el febrer de l’any 1976, quan va fugir del cop militar a l’Argentina. La seva arribada va tenir un important impacte cultural perquè, amb fotògrafs com Joan Fontcuberta, Pep Rigol, Manel Esclusa, Pere Formiguera, Mariano Zuzunaga, Ferran Freixa, Manolo Laguillo i el mateix Catany, va contribuir a fer valer la fotografia artística a la ciutat. Al llarg de la seva trajectòria, Rivas va rebre el premi d’arts plàstiques Ciutat de Barcelona (1997), el Premio Nacional de fotografia (1998) i la Medalla d’Or al mèrit artístic de l’Ajuntament de Barcelona, que també li va dedicar una plaça.
A Humberto Rivas sovint se’l coneix per uns retrats amb els quals volia revelar “el vessant ocult” de la persona retratada. A Barcelona, Rivas va continuar amb aquesta tasca i va rebre l’encàrrec de fotografiar personalitats del món de l’art, la literatura i la política com ara Joan Miró, Josep Tarradellas, Frederica Montseny, Charlie Rivel, J. V. Foix, Salvador Espriu, Joan Brossa i Antoni Tàpies. A l’exposició del CIFTC s’exhibiran alguns d’aquests retrats, així com especialment els que va fer al seu amic Toni Catany.