Iceta: "Els que ens volen enfrontar per la llengua, que vagin a la paperera de la història"
El ministre de Cultura anuncia que la Unesco podria declarar Menorca Talaiòtica Patrimoni de la Humanitat a la tardor
PalmaEl ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, qui també és president del PSC, ha fet una defensa aquest dimecres de la cultura en català al Teatre del Mar, a Palma, en un acte que ha reunit els principals representants socialistes de les Illes. "La cultura també és la llengua, i no hem de fer un conflicte sinó una gran oportunitat. Aquells que ens volen enfrontar per raons de llengua, a la paperera de la història", ha apuntat. Curiosament, "a la paperera de la història" és la frase que va utilitzar la CUP quan va vetar Artur Mas per presidir la Generalitat, una decisió que va col·locar Carles Puigdemont al capdavant del govern català.
La presidenta del Govern i cap de llista del PSIB al Parlament, Francina Armengol, s'ha sumat a les paraules d'Iceta. "El català ens fa ser únics, hem de donar suport sens dubte a la cultura feta en català, ja que ens reconeix com som, d'on venim i com volem ser en el futur", ha expressat. A més, ha reclamat la presència de la Generalitat Valenciana a l'Institut Ramon Llull per a una major cooperació cultural entre les comunitats de parla catalana.
Menorca Talaiòtica, Patrimoni de la Unesco
Una de les reivindicacions culturals de les Balears en els darrers anys ha estat que la Unesco declari la candidatura Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat. Iceta ha anunciat que aquest mateix dimecres que el Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos), l'organisme "més important" del món en qualificació del patrimoni històric, ha donat el vistiplau. "Si tot va bé, a la tardor tindrem la decisió tan esperada", ha explicat el ministre. La designació de la cultura talaiòtica de Menorca s'hauria d'haver resolt el 2022, però la invasió de Rússia a Ucraïna ho va retardar tot, ja que precisament la reunió de la Unesco s'havia de fer a la ciutat russa de Kazan.
Armengol ha celebrat l'anunci d'Iceta, i ha avançat que, si revalida el Govern, establirà un "pacte cultural" entre institucions per "fer possible el finançament adequat" del món de la cultura, a més d'anar a una visió "de mitjà i llarg termini". "No només ens hem de quedar amb les convocatòries de subvencions, que són terrorífiques per a la cultura", ha assenyalat. "Malgrat els esforços", ha reconegut, "a vegades no hem estat a l'altura de les circumstàncies". Així, Armengol vol fer finançaments plurianuals per a aquest sector.
El ministre també ha anunciat que s'augmentaran les subvencions per al transport d'instruments, perquè els grups illencs puguin fer gires a la Península. "Ho teníem al 15%, ho hem passat al 20% i ho augmentarem al 25%", ha indicat. "Viure en unes illes suposa dificultats, no és just que els creadors, quan han de fer gires a la Península, tinguin més costos que els d'Extremadura", ha afegit Armengol.
Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha explicat que vol aprofitar la presidència espanyola de la UE en el segon semestre del 2023, perquè es faci a Mallorca un congrés per tractar els paisatges culturals. "Amb la gestió del patrimoni som referents, i podríem agafar la base del que feim a la serra de Tramuntana, que és un exemple per a tot el món", ha destacat.