Identifiquen les restes de les Roges del Molinar per l'ADN
Fins ara, només s’havia pogut confirmar una identificació grupal de Catalina Flaquer, Antònia i Maria Pascual i Belarmina González
PalmaL'equip d'Aranzadi ha pogut, finalment, identificar genèticament les Roges del Molinar gràcies als treballs al laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc. Fins ara, només s'havia pogut identificar per ADN Aurora Picornell, però en els altres quatre esquelets (de Catalina Flaquer, Antònia i Maria Pascual i Belarmina González) això no havia estat possible perquè l'ADN a les restes estava molt degradat. Amb aquesta troballa, es confirma la identificació de grup que s'havia fet prèviament i havia estat avalada per la Comissió de Fosses i Desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme.
“Les varen treure juntes de la presó, sempre les hem cercat juntes, i juntes les hem trobades. Tot quadra: el nombre d’esquelets, el sexe, l’edat... Però ens agradaria que hi hagués alguna identificació genètica més”, explicava l’arqueòloga i coordinadora de l’exhumació a Son Coletes, Almudena García-Rubio, el desembre passat durant la presentació dels objectes que s'havien trobat juntament amb les restes de Picornell.
En concret, s'han identificat genèticament les restes Maria Pascual Flaquer –la més petita de les Roges, filla de Catalina Flaquer i germana d'Antònia Pascual Flaquer–, cosa que ha permès ratificar la identificació de la resta del grup. Així, segons els estudis del laboratori les restes de Maria correspondrien a l'individu número 4 de la fossa 3 de Son Coletes: un esquelet de sexe femení i edat estimada d'entre 20 i 25 anys. La troballa ha estat possible gràcies a la comparació del seu material genètic amb el que varen donar familiars de les Roges.
Belarmina González és l’única del grup de cinc dones que, al costat d’Aurora Picornell, no tenia relació de parentiu amb la resta, i ha estat identificada com l’individu número 2, que correspon a un esquelet d’una edat aproximada de 25 anys i l’anàlisi genètica del qual ha donat negatiu en comparar-lo amb les mostres d’ADN dels familiars de les Roges. Antònia Pascual Flaquer, la germana major de les Roges, s'ha relacionat amb l’individu número 5 i se li estima una edat aproximada d’entre 25 i 45 anys, i Catalina Flaquer, mare d’Antònia i Maria, ha estat identificada com l’individu número 1. Les restes d’Aurora Picornell correspondrien a l’individu número 3.
Tornen a Capdepera
Aquest dissabte el Govern entregarà les restes de les germanes Antònia i Maria Pascual Flaquer, i sa mare, Catalina Flaquer Pascual, als seus familiars, en un homenatge al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears a què assistiran les ministres Yolanda Díaz i Irene Montero. El mateix dia a l'horabaixa hi haurà un segon acte al cementeri de Capdepera, d’on és originària la família. Si plou, es traslladarà al teatre del poble. Les restes d'Aurora Picornell i de Belarmina González, originària de Palencia i de qui no es coneixen els familiars, seran enterrades al cementeri de Palma.