Ignacio Martínez de Pisón presenta una novel·la de la comunitat jueva a Melilla
L'escriptor reconstrueix a 'La buena reputación' la història d'una saga familiar al Marroc durant el segle XX
BarcelonaIgnacio Martínez de Pisón (Saragossa, 1960) explica en la seva última novel·la, 'La buena reputación' (Seix Barral), la història de la comunitat jueva de Melilla, "una ciutat que mereixia ser explicada" i que "condensa la pròpia història del segle XX". La novel·la se situa a la ciutat del nord d'Àfrica, on un matrimoni mixte format pel jueu Samuel i la catòlica Mercedes contemplen amb preocupació el futur de les seves dues filles davant la imminent descolonització del Marroc i el retorn dels espanyols del Protectorat a la Península.
Martínez de Pisón recorda que "Melilla és com una història del món comprimida", que ha estat escenari de "molts dels grans conflictes del segle XX". "Comença a principi del segle XX l'èxode de jueus que s'instal·len a un barri que es diu El Polígon", ha comentat l'escriptor. La història d'aquesta saga de tres generacions serveix a més a l'autor per abordar "el tema de la pertinença, de les identitats úniques, que són bastant empobridores", així com "la qüestió de l'herència, allò que els nostres pares ens van transmetre i que transmetem als nostres fills".
En Samuel i la Mercedes "busquen les seves arrels i quan entren en una etapa d'incertesa o vacil·lació es tanquen cada vegada més en el seu grup: Samuel es fa més hebreu, mentre Mercedes se sent més catòlica, més peninsular" ha comentat Martínez de Pisón. L'autor de 'Carreteras secundarias' confessa que la seva obra literària se circumscriu pràcticament als anys 60 i 70, perquè "cadascú ha d'explicar la seva època i la meva època van ser aquelles dècades".