Cultura01/10/2021

Imatges per comprar i veure a l’InCadaqués

El festival empordanès exposa icones com Oriol Maspons i Helmut Newton i descobreix nous valors

BarcelonaQuan el mític fotògraf alemany Helmut Newton va anar a veure Dalí perquè el volia fotografiar pel Vanity Fair, el 1986, l’artista el va fer esperar dos dies abans de donar-li hora. Quan el va rebre, li va deixar anar: “Estic a punt pel senyor Newton, que és aquí perquè sap que m’estic morint”. L’artista es va posar una bata de setí, la banda de marquès i es va deixar retratar amb uns ulls esbatanats mirant a càmera. Aquesta és una de les anècdotes que podrà explicar aquest dissabte l’agent i curadora del llegat del fotògraf, Tiggy Maconochie, que participarà en una de les activitats del cinquè festival InCadaqués. Des d’aquest cap de setmana i fins al 10 d’octubre, col·leccionistes, fotògrafs i amants de la fotografia tenen una cita amb les 23 exposicions de 35 autors internacionals que es podran veure en vint galeries d’art i espais icònics del municipi com, per exemple, el mar (hi ha tres mostres subaquàtiques).

InCadaqués té la traça de conjugar cada any noms consagrats de la fotografia com Oriol Maspons, Giorgia Fiorio i Elliott Erwitt amb altres joves valors desconeguts, alguns dels quals seleccionats en un concurs en què han participat 500 fotògrafs. La particularitat és que totes les imatges exposades estan a la venda, a preus que van dels 350 euros –prou accessible per incentivar el col·leccionisme– als 10.000 que poden assolir les còpies vintage de Maspons sobre Cadaqués. “Busquem coses singulars, fotografies especials, no reproduccions”, explica a l’ARA el director de la cita, Valmont Achalme. El fet que es tracti d’un festival prou reduït i familiar, per on acaben passant entre 3.000 i 5.000 persones, incentiva el contacte entre l’artista, els galeristes i els visitants.

Cargando
No hay anuncios

Entre els noms per descobrir hi ha el de Derrick Ofosu Boateng, que és famós gràcies al ressò que tenen a les xarxes les seves imatges coloristes de la vida a Ghana però que no ha sortit mai del seu país –i un problema amb el visat ha impedit que sigui a Cadaqués–; l’obra de l’artista Marina Planas retocant a l’estil Martin Parr les fotos del seu avi Josep Planas i Montanyà sobre el boom turístic dels 50 als 70; o les fotos dels nens dels EUA rescatats del carrer gràcies a la dansa, obra de la fotoperiodista Adriana López Sanfeliu. El festival busca una àmplia selecció de tècniques i també gèneres diferents. Per exemple, Oliver Chanarin portarà a la Galeria Cadaqués la seva reproducció de l’obra de Duchamp 3 stoppages (1913) feta en gravetat zero.

Cargando
No hay anuncios

 A part de les fotografies de moda i de celebritats de Helmut Newton –les úniques que no estan a la venda–, l’altra cita especial és als jardins de la Casa Dalí a Portlligat, que per primera vegada acolliran una exposició sobre la visió de l'artista de la fotografia i el cinema, amb imatges d’època i obres contemporànies.