Imma Prieto deixarà Es Baluard per dirigir la Fundació Tàpies
Serà a partir de l'octubre, just després de la finalització del seu contracte al museu de Palma
BarcelonaImma Prieto no renovarà el contracte com a directora del museu Es Baluard de Palma. Segons ha pogut saber l'ARA, ha guanyat el concurs per dirigir la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, una nova responsabilitat que assumirà quan finalitzi el compromís laboral que té amb Es Baluard, a principi d'octubre. Precisament la volada que Imma Prieto (Vilafranca del Penedès, 1975) ha aconseguit durant aquests últims quatre anys al capdavant del museu d'art contemporani de Palma, amb nombroses exposicions individuals i col·lectives d'ambició internacional, i l'acolliment de la trobada anual del Congrés Internacional de Museus (CIMAM) han estat uns factors clau perquè s'hagi imposat en el concurs que la fundació va convocar l'any passat.
Imma Prieto té una idea molt precisa de com vol que funcioni un museu: "Per a mi són igual de rellevants exposicions que programes públics, educació o comunicació, perquè entre tots es construeix el que és un museu", va afirmar Prieto en una entrevista a l'ARA Balears quan va accedir a la direcció d'Es Baluard el 2019. "Cada vegada més la mediació està sobre la taula, i el diàleg del museu amb la ciutadania ja no s'hauria ni de recordar, hauria de ser inherent a qualsevol proposta", va explicar. Per a Prieto, com va dir en la mateixa entrevista, un museu és "un espai de coneixement per generar esperit crític". "La crítica és una actitud davant la vida –deia Prieto. És la capacitat de preguntar-se a partir d'un diàleg constant amb la realitat. Un museu ha de ser un organisme viu, no una caixa tancada. Òbviament, activant altres dispositius, utilitzant noves gramàtiques curatorials, i per això ens hem d'estar reciclant constantment". A Es Baluard, Prieto ha fet exposicions significatives com Personae. Màscares contra la barbàrie, Mal Pelo. Before the Words, als 30 anys de la companyia; Teresa Margolles. La pedra i Daniel García Andújar. Patent de Cors.
Imma Prieto ha dit de la seva pròpia feina que sorgeix de diàleg del comissariat, la recerca i l'escriptura. Abans d'assumir la direcció d'Es Balurd, Prieto ja era coneguda a Catalunya per haver estat professora de l'EU-Eram de la Universidad de Girona, i per haver estat la directora del grup de recerca europeu, on també hi havia la UdG, ELAA (European Live Art Archive). Però sobretot per haver estat la comissària de nombroses exposicions individuals i col·lectives com Prophetia, a la Fundació Miró, Barcelona; Liberxina. Pop i nous comportaments artístics, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC); Fluxus. Present memories, a La Virreina-Centre de la Imatge; Manuel Duque. De la llum al món, a la Fundació Vila Casas, i Llindar. 13 intervencions en el metro de Barcelona. Pel que fa a la Fundació Antoni Tàpies, el 2013 va ser la comissària de l'exposició Hic Et Nunc. Sobre les paradoxes de la democràcia.
Internacionalment, Prieto ha col·laborat amb institucions com el Temp Art Space en Nova York, el Museu Universitari de Ciències i Arts de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i la Biennal de l'Istme Centroamericà a Guatemala. Entre altres treballs, va fer el seu primer documental el 2017, Eco de Primera Mort, en referència al vídeo pioner d'Antoni Llena, Silvia Gubern, Àngel Jové i Jordi Galí.
Des de la creació de la Fundació Antoni Tàpies, la van dirigir Manuel Borja-Villel (1990-1998), Nuria Enguita (1998-2008), Laurence Rassel (2008-2015) i Carles Guerra (2015-2020). Des que Carles Guerra va deixar el càrrec i fins ara, l'equip de la fundació s'ha fet càrrec de la programació, amb una línia de treball que sovint s'ha basat en exposicions simultànies d'Antoni Tàpies i d'un artista internacional actual.
L'ARA ha sabut que Imma Prieto renuncia a la seva possible renovació com a directora d'Es Baluard el mateix dia que l'Ajuntament de Palma ha convocat el concurs per a la direcció de la Fundació Miró Mallorca. Així seran dos processos que correran gairebé paral·lels, els d'elecció dels màxims responsables de dos dels centres artístics de referència a les Balears. Quan deixi Es Baluard, Prieto n'haurà estat la cinquena directora, després de Teresa Pérez-Jofre (2003-2004), Marie-Claire Uberquoi (2004-2008), Cristina Ros (2008-2012) i Nekane Aramburu (2013-2019).