Art
Cultura02/02/2023

Els imperdibles del festival Llum BCN 2023

El fil conductor de moltes de les obres és la reflexió sobre la crisi climática

BarcelonaEl festival Llum BCN pot amb tot: l'Ajuntament de Barcelona no el va deixar de fer durant la pandèmia del covid i continua ben viu. Enguany se celebrarà des d'aquest divendres fins diumenge, i els comissaris, Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i José Luis de Vicente, no han estalviat esforços perquè les més de 30 instal·lacions que s'hi podran veure consumeixin menys en un moment energèticament tan convuls com l'actual. "Vam trobar que els artistes també estan treballant en aquesta línia, hi va haver una confluència. Continuem fent cultura, i ens hem de replantejar com ho fem. Reflexionar i buscar noves estratègies", afirma Güell. Els horaris són: divendres 3 i dissabte 4, de 18.30 h a 23.30 h; i diumenge 5, de 18.30 h a 23 h.

Aquestes són cinc instal·lacions imperdibles del festival:

'Signes' a la llanterna de L'Auditori

L'obra de Pablo Palazuelo que hi ha a la llanterna de L'Auditori és una de les joies amagades de Barcelona. Aquest cap de setmana tindrà una nova vida amb la proposta de l'estudi Playmodes titulada Signes. Es tracta d'"una instal·lació de llum cinètica i so, formada per un conjunt de llumeneres motoritzades que creen un espai immersiu i evolutiu", com diuen des del festival. La peça està comandada per uns algoritmes que generaran un nombre infinit de patrons gràfics en moviment, així que cada vegada que l'espectador se la miri tindrà una experiència diferent.

Cargando
No hay anuncios

'Atmospheric lighthouse' a la Torre Glòries

Com s'ha pogut veure al llarg dels anys, la pell de vidre de la Torre Glòries dona moltes possibilitats als artistes i dissenyadors que treballen amb la llum. En aquesta edició del festival acollirà una interfície visual de l'artista i dissenyador neerlandès Richard Vijgen, organitzada per Mirador Torre Glòries, que és un mirall de l'atmosfera barcelonina. La peça porta per títol Atmospheric lighthouse i les variacions dels patrons lumínics que la formen depenen de la velocitat i la direcció del vent. I els colors, de la quantitat de CO₂, petites partícules i òxids de nitrogen que porti. Com afirmen des del festival, "aquest projecte fa visible la pols i la sorra que arriba del desert, la humitat del mar o l’aire fresc de les muntanyes". També l'efecte de canó urbà que es produeix quan l’aire rebota al voltant dels edificis alts i "el flux d’aire que absorbeix les partícules de la crema de combustibles fòssils i els transporta fora de la ciutat".

Per al director del Mirador torre Glòries, Aleix Pratdepàdua, aquesta intervenció fa una crida la ciutadania perquè sigui més conscient del seu entorn. "Aquesta intervenció converteix la Torre Glòries en un far atmosfèric, per convidar el públic a entendre les ciutats com un organisme viu on tot està absolutament relacionat i interconnectat", afirma Aleix Pratdepàdua. Coincidint amb el festival, el mirador de la Torre Glòries fa un 50% de descompte en les entrades entre les 17 h i les 23 h.

Cargando
No hay anuncios

'Another moon' al Parc del Poblenou

Durant aquesta edició del Llum BCN, la ciutat tindrà dues llunes: el Parc del Poblenou serà l'escenari de l'Another moon, del col·lectiu sud-coreà Kimchi & Chips, una lluna fruit de l’encreuament d’uns potents raigs làser projectats contra el cel nocturn que serà visible des d'un quilòmetre de distància. Els raigs s’alimenten de bateries solars, un símil amb la Lluna que es fa visible gràcies a la llum reflectida del Sol.

Cargando
No hay anuncios

'Call out' a la sala A del Museu del Disseny

Les dades obtingudes en temps real seran les protagonistes d'una altra de les instal·lacions d'aquesta edició. Call out, d’Abel Korinsky i Orhan "aib" Kavrakoglu, cedida per la Fundació Sorigué, consisteix en una gran matriu de llum que visibilitzarà el rastre dels satèl·lits que travessen el cel de Barcelona, amb l'objectiu que el públic prengui consciència de com han proliferat perillosament, sovint amb fins comercials. "Call out vol activar la reflexió sobre l’impacte en l’espai exterior d’aquesta invasió comercial sense aturador i els perills que suposa la multiplicació d’aquests artefactes, sobretot quan es converteixen en brossa espacial". Els patrons lumínics estan dividits en cinc escenes, com un esclat de llum que alerta del perill de col·lisió quan es creuen dos satèl·lits.

Cargando
No hay anuncios

'Liberty and light'

Arriba a Barcelona l'artista britànica d'origen indi Chila Kumari Singh Burman, una de les figures clau del moviment British Black Arts dels anys 80, coneguda també per la intervenció que va fer a la façana de la Tate Gallery. Al Llum BCN hi presentarà la instal·lació Liberty and light, consistent en un reguitzell d'escultures de neó amb un caire intercultural que cobriran la façana del museu Can Framis de la Fundació Vila Casas. Els llums representen elements com llaminadures gelades, tuk-tuks, déus i deesses hindús, animals salvatges i flors, i els han produït les entitats d’economia social que formen La Traginera, una comunalitat urbana formada per les cooperatives Impulsem i Colectic, la Fundació Tot Raval, la Fundació Surti i La Boqueria estudi d’arquitectura. "Ho vam fer per estalviar-nos l'enviament de les peces i aportar coneixement artístic en el context de la reinserció laboral. I la comunitat pakistanesa les podrà reciclar i els materials es podran utilitzar per fer unes altres peces", conclou Güell.

Cargando
No hay anuncios

En total, en aquesta edició del festival hi participaran 13 artistes nacionals i internacionals i 15 escoles de disseny i art, entre les quals hi ha BAU, Elisava i l'Escola Massana. El pressupost és d'1,1 milions d'euros.