Els imperdibles del festival Llum BCN 2025
La trentena d'instal·lacions participants incorporaran disciplines com l’escenografia, la dansa, l’art i la fotografia

BarcelonaEl festival Llum BCN arriba el cap de setmana del 7 al 9 de febrer a la 14a edició amb la direcció artística de Maria Güell Ordis i amb el txec Martin Posta com a comissari internacional convidat. El programa inclourà una trentena de propostes, entre les peces de 15 artistes, nacionals i internacionals, i els treballs d’alumnes d’una quinzena d’escoles de disseny i il·luminació de Barcelona. Aquesta serà l'edició més "multidisciplinària" del Llum, explica Güell, "transcendint els límits de l’arquitectura i l’art, per incorporar disciplines com l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia".
Les cinc instal·lacions imperdibles del festival Llum BCN 2025

'Genèsi.AI' a la façana del DHub que dona a la plaça Santiago Pey
Una nova troballa del fotògraf Joan Fontcuberta en la recerca sobre les possibilitats de la intel·ligència artificial en el camp de l'art. Després d'inventar-se paisatges amb un software d'usos militars, ara ha recreat l'origen de l'Univers mitjançant programes generatius que tradueixen els versicles del Gènesi. El resultat, titulat Gènesi.AI, serà una projecció a la façana del DHub que dona a la plaça Santiago Pey. Les imatges estaran acompanyades de la recitació dels versicles del Gènesi per part de la veu del mateix Fontcuberta generada robòticament en català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i arameu.
'A faint retroactive light / Tènue llum retroactiva', d'Isaki Lacuesta, al Muhba Oliva Artés
Un altre dels grans noms del festival, el cineasta Isaki Lacuesta, presentarà una instal·lació inspirada en la poesia de la premi Nobel Louise Glück en la qual fusionarà la música electrònica d’Ylia i la veu d'Alondra Bentley. El resultat es podrà veure a la seu del Muhba Oliva Artés (al carrer Espronceda, 142) i serà una experiència immersiva amb la qual Lacuesta proposa un joc entre la realitat i el reflex, la percepció i la memòria, perquè els espectadors descobriran que el que veuen no és el seu reflex sinó una projecció que començarà a dessincronitzar-se de manera subtil dels seus moviments.
'Fosfènica' al DHub
Coneguda pels seus treballs escultòrics, les seves col·laboracions amb Albert Serra i la seva participació a la biennal Manifesta, l'artista Rosa Tharrats desembarcarà al DHub amb una instal·lació escultòrica que convertirà la sala on s'exposarà en un paisatge oníric. Fosfènica estarà formada per un reguitzell d'estructures de coure de les quals penjaran teixits intervinguts amb diferents materials. Tot plegat es convertirà en una mena de calidoscopi gegant, perquè al mateix temps que les escultures girin a diferents velocitats, les fonts de llums de la instal·lació canviaran de direcció, color i intensitat. Per reblar el conjunt, el terra estarà cobert per quinze tones de sal que seran com una tela en blanc.
'Okeanós' a la Torre Glòries
Les possibilitats de la pell lumínica de la Torre Glòries són infinites. Coincidint amb el Llum, l'artista Anna Rierola convertirà la torre en un mirall de la salut dels oceans amb una instal·lació que uneix art i ciència. El color de la torre variarà segons la radiació reflectida per la superfície marina, en la qual intervé la concentració de fitoplàncton, a partir de les dades recollides per la NASA i l’ESA a través de satèl·lits i sensors. Aquesta instal·lació està emmarcada en la Dècada de l’Oceà de les Nacions Unides (2021-2030), amb l'objectiu de sensibilitzar el públic sobre la importància de preservar els mars i oceans.
'Trànsit' en una nau de la casa Simon (Almogàvers, 143)
En la seva primera col·laboració, Studio Animal i Cabosanroque desenvoluparan una peça innovadora que vol suscitar una reflexió sobre l'espai urbà, el moviment i la quietud, el flux i la pausa. Tot plegat es materialitzarà en una instal·lació produïda per la casa Simon a l'interior d'una de les seves naus que tindrà un semàfor com a element central. Però amb el currículum d'aquests dos equips, segur que no serà una senyalització convencional.