La incertesa, l'aliada de la fotografia i del festival Panoràmic

Se celebraran 14 exposicions i 50 activitats entre Granollers i Barcelona

Una de les obres de l'exposició 'Imaginació especulativa. El llegat afrofuturista'
13/10/2021
2 min

Barcelona"Estàvem instal·lats en la cultura de la predicció i sense que ningú en tingués notícia arriba un virus imprevist", afirma el fotògraf i director de Panoràmic, Joan Fontcuberta. La incertesa i l'atzar seran les temàtiques que lliguen justament el festival Panoràmic, dedicat a la imatge fixa i la imatge en moviment. Des d'aquest dijous fins al 28 de novembre aglutinarà 14 exposicions i mig centenar d'activitats paral·leles entre Granollers, amb epicentre a la fàbrica de les arts Roca Humbert, i Barcelona (a La Virreina, la Filmoteca, el Kbr, FotoColectània i el Santa Mònica).

'Escultures d'un minut', d'Erwin Wurm

Entre els noms propis que s'hi podran veure hi ha les Escultures d'un minut de l'austríac Erwin Wurm, que presenta curioses accions de l'home amb objectes quotidians; la instal·lació immersiva amb meduses de Rosana Antolí; el seguiment d'una colònia de talps que fa Julie Freeman per "llegir la natura", o els collages de la polonesa Weronika Gesicka, que mostra l'espai domèstic com a lloc polititzat. També es podrà veure una mostra d'artistes afrodescendents que repensen la seva identitat a través de la fantasia a El llegat afrofuturista, una exposició de fotollibres i una exposició comissariada per Fontcuberta que tracta sobre el joc i l'atzar, titulada L'ull a la navalla. Hi ha des de fotògrafs que recullen fotos de les deixalles o que treballen amb l'algoritme de Google fins a artistes que utilitzen els elements naturals, com l'aigua i la claror de la lluna, per crear les obres.

El festival homenatjarà el documentalista amateur Carles Barba i descobrirà l'obra d'Alba Serra, autora del cartell. A més, hi haurà xerrades i cinefòrums, i fins i tot tallers i instal·lacions per a nens: "Les imatges formategen la nostra consciència i la manera de veure el món. La imatge té més poder polític que mai i en canvi no s'estudia", lamenta Fontcuberta, que recomana aprendre a llegir imatges.

stats