Les incògnites de l'herència digital
Les cançons del nostre iPod, els llibres del nostre iPad... ¿a qui pertanyen? ¿Podem deixar-les als nostres hereus? Segons Apple, no podem
BarcelonaDilluns, el rotatiu britànica Daily Mail va informar que Bruce Willis volia denunciar Apple. El motiu? Havia descobert que no podia deixar en herència a la seva família l'extensa col·lecció de música digital que posseeix, adquirida legalment a través de la botiga 'online' iTunes. La seva esposa va desmentir després que Willis tingués aquesta intenció, però la notícia ja havia esclatat a la xarxa, fent visible una problemàtica no massa coneguda de la música 'online': la dificultat per cedir-la als nostres hereus.
El contracte amb Apple estableix que amb la compra, l'usuari adquireix "una llicència no transferible de contingut digital". Com explica l'advocat especialista en internet i noves tecnologies Javier Maestre, "quan compres un llibre adquireixes el suport en paper del llibre, però quan es tracta d'un contingut digital, només el dret d'ús". Malgrat això, hi ha diferents estratègies per evitar aquest obstacle legal i fer arribar a qualsevol els teus bens digitals. I una sentència recent del Tribunal europeu de justícia podria capgirar radicalment la situació dels continguts digitals i liberalitzar les transmissions d'aquests.
Llegiu-ho a l'Ara Premium.