Fotografia
Cultura14/04/2014

La Virreina exposa les arrels del sarcasme del fotògraf Martin Parr

La sèrie 'Els inconformistes' està formada per 75 imatges en blanc i negre constitueixen un dels primers projectes del fotògraf

ARA/ Agències
i ARA/ Agències

BarcelonaEl 1975, acabat de sortir de l'escola d'art, Martin Parr es va posar a fotografiar les ciutats tèxtils de Hebden Bridge i Calderdale, documentant una forma de vida que començava a desaparèixer. "Aquestes fotografies es caracteritzen per retratar el que és excepcional dins de la quotidianitat", diu Emily Adams, la comissària de l'exposició 'Els inconformistes', que es pot veure a partir de demà i fins al 27 de juliol a La Virreina. Els inconformistes és un dels primers projectes fotogràfics de Martin Parr que va idear amb Susie Mitchell amb qui es casaria el 1980. Junts -ell amb les fotografies, ella amb es els textos- van crear un document que es publica en forma de llibre i com a exposició.

A diferència dels seus treballs posteriors, caracteritzats per la crítica social al consumisme i l'oci contemporani, aquesta obra primerenca de Parr documenta la vida quotidiana dels treballadors de les fàbriques tèxtils, els miners del carbó, els grangers de les muntanyes i els criadors de coloms, amb "l'única voluntat d'endinsar-se en un estil de vida diferent i peculiar", ha assenyalat Adams.

Cargando
No hay anuncios

El títol de la mostra fa referència a les capelles metodistes i baptistes que caracteritzen aquesta zona de Yorkshire i defineix l'esperit independent de la seva gent. "Els inconformistes", tal com s'anomenaven a si mateixos, eren unes congregacions allunyades de les cerimònies, litúrgies i arquitectura de l'Església d'Anglaterra que es caracteritzaven per la seva "independència" i "disciplina", ha subratllat la comissària.