Patrimoni

Índibil i Mandoni, preparats per tornar a Lleida amb llança inclosa

L'escultura restaurada recuperarà la ubicació a l'Arc del Pont el 10 de desembre

L'estàtua d'Indíbil i Mandoni al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el 4 de desembre de 2020.
ARA
17/11/2021
2 min

Barcelona L'escultura d'Indíbil i Mandoni tornarà a comandar l'entrada al centre de Lleida per l'Arc del Pont a partir del 10 de desembre, després d'un any d'absència per ser restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La Paeria ha organitzat un acte de benvinguda i un seguit d'activitats per rebre aquesta icona de Lleida, sota el títol de Retroba't amb Indíbil i Mandoni, segons informa l'ACN. L'escultura en bronze dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al segle III aC. La peça va patir un acte vandàlic el 17 de novembre del 2017 i va perdre la seva característica llança. És per això que, a més de restaurada, torna a Lleida amb els elements desapareguts.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que quan es van adonar que una de les icones "més estimades" de la ciutat estava en una situació de "deixadesa", que havia perdut la llança i que la mateixa integritat del grup escultòric estava amenaçada, es va decidir retirar-lo el 3 de desembre del 2020 i enviar-lo al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per rebre el tractament "que mereixia". Durant aquest temps, ha afegit el paer en cap, s'ha fet una intervenció completa sobre el grup escultòric, i ara que torna, volen "compartir-la amb la ciutadania".

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l'estàtua, d'uns 30.000 euros, mentre que l'àrea d'Urbanisme de la Paeria s'ha fet càrrec d'uns 26.000 euros més, que inclouen el cost de la reposició dels elements que havien desaparegut, com la llança, la funda de la falcata i la cadena.

L'arribada a Lleida de l'estàtua restaurada i la seva instal·lació a l'Arc del Pont es farà el dia 9 de desembre, però estarà tapada i no es descobrirà fins l'endemà, dia 10, quan es farà un acte inaugural de benvinguda, a les sis de la tarda. Des de la Paeria expliquen que l'acte comptarà amb un conductor que explicarà amb un to dinàmic les figures d'Indíbil i Mandoni i en farà la contextualització històrica. A més, es projectarà un muntatge audiovisual històric sobre l'Arc del Pont. Pel que fa als actes que s'han organitzat per celebrar el retorn de l'escultura, entre l'1 de desembre i el 30 de gener, el Palau de la Paeria acollirà l'exposició Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021), un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

Història de la peça

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d'una beca d'estudis artístics de l'autor. Després, l'escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador. El 1945, l'Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l'obra de Sanmartí. Inicialment, es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.

stats