L'Institut de l'Art Contemporani denuncia la "inacció" i el "silenci" del Govern balear davant la crisi del sector

La Conselleria els havia assegurat que presentarien mesures de xoc abans del 27 d'aquest mes i asseguren que no han complit

Una imatge de la Nit de l'Art de Palma
E. N.
28/04/2020
2 min

PalmaLa delegació balear de l'Institut d'Art Contemporani ha manifestat "gran decepció" amb el Govern balear per "la seva inacció" davant la crisi que el covid-19 ha provocat en el sector de les arts. Denuncien que, a hores d'ara, no s'hagin proposat mesures extraordinàries, com sí que s'ha fet a altres llocs de l'Estat, com Catalunya, Madrid i el País Basc.

Apunten que, en una reunió el 8 d'abril amb Catalina Solivellas, delegada de Cultura; Cristina Llambias, directora de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB), i Mateu Malondra, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, "es va assegurar que amb data límit de 27 d'abril es presentarien una sèrie de mesures per ajudar el sector artístic", però que a dia d'avui "el silenci ha estat la seva resposta".

Dels anuncis que s'han fet fins ara, sostenen que des de l'Institut d'Estudis Baleàrics s'han presentat com a ajudes al covid-19 unes subvencions que entren en el pressupost anual però allargades fins a final d'abril. A més, els inquieta que no hagin estat publicades les ajudes anuals habituals. D'altra banda, creuen "molt poc empàtic", proposar al sector que demani crèdits ISBA sense haver tret ajudes de xoc per fer front a la crisi, tenint en compte que "la cultura és un dels sectors més afectats i a un dels que més li costarà recuperar l'activitat".

En canvi, destaquen en positiu la crida de contractació de projectes del Casal Solleric i la inversió de mig milió d'euros del Consell de Mallorca perquè les empreses i autònoms puguin pagar les despeses fetes durant el confinament. En aquest darrer cas, però, matisen que "està destinat a empreses" i deixa fora "el nombrós volum d'associacions sense ànim de lucre que dinamitzen la cultura de l'illa".

L'IAC recorda en el mateix escrit que el sector "ja resistia hiperprecaritzat" i que ara torna a ser castigat. I mostren tristesa en "verificar el poc afecte cap a la cultura des de les institucions públics". "En aquest període de confinament, en el qual tots hem valorat la producció cultural, tornam a repetir les mateixes pautes institucionals del passat, que no deixen d'asfixiar la producció cultural local", afirmen contundents, i afegeixen que "la cultura és la quarta indústria del país".

Per acabar, l'Institut reclama que "en lloc de silenci" s'expliqui què estan estudiant i preparant aquests dies, i demanen que s'habiliti una nova partida pressupostària per la situació excepcional, amb una dotació especial per a projectes d'investigació i producció creativa; ajuts per a les despeses estructurals i de lloguer; i un pla d'adquisicions d'obres d'art per ajudar galeries i artistes a superar la situació d'emergència, "amb el doble objectiu d'estimular el mercat i completar les col·leccions públiques".

stats