Cultura22/11/2021

L'Institut del Teatre diu que les víctimes d'assetjament i abusos mereixen "un acte de reparació"

La directora del centre, Sílvia Ferrando, demana disculpes a tots els que "s'hagin sentit vulnerats" per la institució

BarcelonaLa directora de l'Institut del Teatre, Sílvia Ferrando, ha demanat disculpes aquest dilluns a totes les persones que "hagin sentit vulnerats els seus drets per la institució”. Ho ha dit durant l'acte d'inauguració del curs acadèmic, que ha tingut lloc al Teatre Ovidi Montllor. "Totes aquestes persones vulnerades es mereixen un acte de reparació", ha dit Ferrando, que ha afegit: "La Institució es posa al costat de les persones que han estat vulnerades per modificar la seva història i des del present treballar. Aquest és el veritable acte de reparació, modificar el present". A l'acte hi ha assistit la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que també s'ha referit als casos d'abús de poder i assetjament sexual denunciats per alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre. "No vull ignorar l’anòmala situació que vam viure el curs passat amb les denúncies per conductes impròpies i assetjament sexual. La normalitat, davant aquesta situació, significa rebutjar totalment aquestes conductes i posar tots els mitjans per evitar-les", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de la Diputació ha subratllat que l'objectiu és "formar artistes excel·lents respectant al màxim les persones", i que "no hi ha ni hi haurà lloc per a situacions com les que s’han denunciat i que es troben ja en l’àmbit judicial, per tirar endavant un Institut del Teatre potent i innovador, com sempre, i lliure d’abusos personals". A principis d'octubre, la Fiscalia va obrir una investigació per presumpte assetjament sexual a Boris Dausà, docent de l'Institut del Teatre, al qual el centre ja havia obert un expedient disciplinari.

Eines per parlar "amb llibertat" dels cossos

Durant l'acte d'inauguració del curs, Ferrando ha destacat que l’Institut del Teatre té la “responsabilitat de protagonitzar i ser prescriptor dels principals debats al voltant de les arts escèniques”. També ha subratllat la necessitat que el centre i les seves aules siguin espais on "alumnat i professorat tinguin confiança i les eines per poder parlar amb respecte i llibertat dels cossos d’uns i altres”, fugint de la censura i el puritanisme. Ferrando ha reclamat una mirada complexa i la capacitat d’imaginar altres formes de fer, pensar i viure per “arribar a explicar el món d’altres maneres”, i ha posat en valor el paper dels professionals del centre, format per més de 200 professors.

Cargando
No hay anuncios

L’acte ha inclòs la lliçó magistral Mons impossibles, a càrrec de la cofundadora de l’associació cultural A Bao A Qu, Laia Colell, i de la cineasta i Meritxell Colell. També hi ha participat el compositor Enric Montefusco.