Art i pensament
Cultura11/10/2021

La ira és el material amb què es fa el tercer Festival Clàssics

Maria Arnal & Marcel Bagés, Jordi Savall i Enric Casasses en són alguns dels participants

BarcelonaEls músics Jordi Savall i Maria Arnal & Marcel Bagés, el poeta Enric Casasses, l’artista Abel Azcona i una vintena de fotògrafs són alguns dels participants en la tercera edició de Clàssics, el Festival d’Arts Contemporànies i Pensament organitzat per La Casa dels Clàssics. Les activitats se celebraran del 5 de novembre al 21 de desembre en diferents espais de Barcelona amb la ira com a fil conductor. “Els esclats d’ira no han parat de multiplicar-se arreu del món, i la sortida desigual de la pandèmia encara en provocarà més”, diu Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics.

El festival entoma la ira des de la reflexió i l’art, mirant de conciliar dues visions: la d’Aristòtil, que, segons Abenoza, “la justificava com a reacció legítima a la injustícia”, i la de Sèneca, que al llibre La ira (traduït per Carles Cardó en la nova edició de la col·lecció Bernat Metge), considerava que és “una emoció que no porta enlloc, que es retroalimenta i que sempre troba alguna excusa per perpetuar-se”. Perquè el marc teòric no imposi les dinàmiques acadèmiques, el festival tocarà de peus al terra de l'experiència en la taula rodona La ira: la bèstia amb què vivim, el 5 de novembre al teatre del CCCB, amb la presència de “sis veus polièdriques”: Maixabel Lasa (viuda del polític Juan Maria Jáuregui, assassinat per ETA l’any 2000), José Luis Russo (exconvicte condemnat per delictes amb violència), la boxejadora Esther Páez, l’escriptora i activista Bel Olid, l’escriptor Pol Guasch i el filòsof Xavier Antich, que serà l’encarregat de conduir la xerrada.

Cargando
No hay anuncios

Diferents dimensions d’aquesta emoció que trasbalsa la pau de la raó política es mostraran a Topografia de la ira, una exposició de fotoperiodisme comissariada per Sandra Balsells al Palau Robert (del 18 de novembre al 9 de gener). A més de reflectir la ira, les imatges sobretot en busquen les causes i fugen del lloc comú.  

L’aproximació artística a la ira respon a la idea d’amansir la fera mitjançant el ritual, tal com defensa Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics i autor de l’assaig La ira (Fragmenta). I res no amanseix la fera com la música. Jordi Savall farà un concert al Palau de la Música el 9 de novembre, amb un programa barroc titulat Follies, batalles i planys, i Maria Arnal & Marcel Bagés preparen un espectacle de 50 minuts sobre el Cant de la Sibil·la a la Sala Oval del MNAC per al 21 de desembre. “És el solstici d’hivern, la nit més fosca de l’any. Farem una Sibil·la que serà com un crit de renaixement després de dos anys molt durs”, diu Arnal, que no vol avançar detalls sobre l’espectacle, més enllà de dir que “serà únic” i que tindrà “molts participants i arranjaments especials”. Tampoc es coneixen detalls de la performance que farà Abel Azcona a la Rambla. En canvi, el guió és més transparent a la lectura musicada de la Ilíada a càrrec d’Enric Casasses i Oriol Luna al Museu Arqueològic de Catalunya els dies 4 i 5 de desembre. El festival es completa amb una marató de lectura en veu alta de Crim i càstig de Dostoievski en diferents espais (del 6 a l’11 de novembre) i un cicle de conferències a la Sala Beckett del 16 al 30 de novembre, amb ponents com Miriam Hatibi, Carla Vall, Juana Dolores, Bernat Dedéu, Carles Viñas i Joan Burdeus, entre d’altres.