Isabel Granya: "L'obra de Maria Antònia Salvà connecta amb la sensibilitat ecologista dels joves d'avui"
La doctora en Filologia ha repassat l'obra i vida de l'autora mallorquina en l'acte de commemoració institucional de l'Any Salvà
PalmaTal dia com avui, un 29 de gener, va morir l'escriptora Maria Antònia Salvà i el Consell de Mallorca ha escollit aquesta data per fer l'acte commemoratiu institucional de l'Any Salvà, que té l'objectiu de reivindicar i divulgar l'obra d'una de les escriptores en català més importants del segle passat, en el 150è aniversari del seu naixement. Una mostra de l'espectacle Som tantíssimes, de la mà de Joana Abrines (veu) i Marga Rotger (guitarra), han obert l'acte. Es tracta d'un espectacle que reivindica Salvà com una referent de -en les paraules de l'autora- "les donzelles del 2000".
"Maria Antònia Salvà continua patint avui el masclisme, que fa que sigui una de les figures menys llegides i reivindicades de l'Escola Mallorquina", ha assegurat Bel Busquets, consellera insular de Cultura. També ha destacat el mèrit de l'escriptora per fer-se un lloc "en un món d'homes i poder publicar la seva obra". "Molts parlen dels seus mentors i referents, però com els va influir Salvà a ells?", es demanava la consellera. A més, ha posat en relleu el seu compromís per la llengua i cultura catalanes, "tot i la seva posició ideològica durant la guerra i la postguerra".
Per part seva, el batle de Palma, José Hila, ha recordat que Salvà és una de les poques filles il·lustres que té la ciutat. En el context històric en què va viure, "és un fet excepcional que hagi pogut desenvolupar una vida professional", ha precisat. Així mateix, el batle ha assegurat que cal més divulgació perquè Salvà és encara "desconeguda per una part de la població".
A continuació, la doctora en Filologia i estudiosa de Salvà, Isabel Granya, n'ha fet un perfil i n'ha repassat la trajectòria literària i vital. Ha assegurat que "darrere la imatge d'una dona humil" hi ha una "figura molt més complexa" i que és necessari "llegir-la en el seu context". Granya ha lligat qüestions a debat actualment com és la identitat i la destrucció del territori amb l'obra de Maria Antònia Salvà. En aquest sentit, ha assegurat que la seva obra "connecta amb la sensibilitat ecologista dels joves d'avui" i que pot jugar "un paper molt important" a escala antropològica per la seva descripció del paisatge i el territori.