Itàlia torna a Atenes un fragment del Partenó

El govern grec espera que sigui un primer pas perquè el Regne Unit torni els marbres del Partenó

Alguns treballadors del Museu de l'Acròpolis amb el fragment que ha arribat d'Itàlia i que mostra els peus de la deessa Artemisa
ARA
11/01/2022
2 min

Una part del fris occidental del Partenó ha tornat al museu de l'Acròpolis d'Atenes. Es tracta del fragment Fagan, una peça de marbre de 35 per 31 centímetres que mostra el peu de la deessa Àrtemis asseguda. Al llarg de dues centúries aquest fragment de l'Acròpolis ha estat al Museu Antonio Salinas de Palerm. L'acord entre Grècia i els responsables del museu italià ha fet possible el retorn al seu lloc d'origen d'aquesta peça del patrimoni grec i dona esperances al govern hel·lènic perquè els britànics segueixin l'exemple.

"El que acaba de passar obre el camí perquè altres museus puguin avançar en la mateixa direcció, i el més important de tots ells, òbviament, és el Museu Britànic, que ha de ser conscient que ha arribat el moment que els marbres del Partenó que van sortir de Grècia en circumstàncies conegudes més o menys per tothom tornin aquí, a la seva llar natural", ha dit el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis.

Els conflictes entre grecs i britànics pel retorn del Partenó es remunten a molt temps enrere, però l'acord no arriba. Els responsables del museu britànic sempre han traslladat la responsabilitat al govern, i el govern al museu. Tornar part del Partenó podria obrir la porta a centenars de milers de reclamacions d'objectes que en aquests moments són en institucions de la Gran Bretanya. Mitsotakis recorda que recentment va plantejar la qüestió al primer ministre britànic, Boris Johnson, i aquest li va dir que no s'oposaria a un possible acord al qual poguessin arribar les autoritats gregues i el Museu Britànic. El més curiós és que els ciutadans britànics estan d'acord en retornar els marbres del Partenó. Segons una enquesta de YouGov del 23 de novembre, un 59% dels britànics creuen que les escultures haurien de ser a l'Acròpolis. Tan sols un 18% es manifesten en contra.

Adquisicions controvertides

Un dels principals conflictes és que no està clar de qui són. El Museu Britànic podria accedir a prestar el Partenó, fins i tot permanentment, però el govern grec difícilment acceptaria aquest préstec perquè significaria reconèixer oficialment que les escultures són britàniques.

Això és el que s'ha fet amb les peces que han arribat d'Itàlia. El préstec és per vuit anys, però el govern regional de Sicília ja ha demanat al ministeri de Cultura italià que autoritzi una repatriació permanent. Es coneixen com el fragment Fagan perquè les va adquirir el cònsol anglès Robert Fagan, que se les va emportar a Sicília, a principis del segle XIX, en unes circumstàncies que mai han estat aclarides del tot. Quan va morir, el 1820, la seva dona les va vendre al Museu Reial de la Universitat de Palerm, que actualment és el Museu Arqueològic Regional Antonio Salinas.

Les peces que ara s'exposen al Museu Britànic van ser portades des de Grècia, a principis del segle XIX, pel diplomàtic i arqueòleg Lord Elgin. Elgin era aleshores l'ambaixador britànic a l'Imperi Otomà, que controlava el territori grec, i va obtenir un permís controvertit per treure-les del Vell Continent. La seva versió era que se les emportava a Londres per protegir-les de la destrucció i perquè més gent les pogués apreciar, però fins i tot alguns britànics, com Lord Byron, el van acusar de "vàndal".

stats