Música
Cultura19/11/2022

El jazz italià viatja a les Balears per l’Alternatilla

La sisena edició del festival passarà per escenaris d’una desena de municipis

PalmaHolanda, Noruega, Polònia, Portugal, Cuba... i ara Itàlia. L’Alternatilla Jazz Festival arriba a la sisena edició i ho fa amb el jazz italià com a gran protagonista. L’esdeveniment du artistes consolidats i emergents d’un país convidat i completa el cartell amb artistes d’àmbit estatal i una representació illenca. Enguany, hi haurà concerts de l’1 a l’11 de desembre en diferents escenaris de deu municipis de Mallorca i Menorca: Porreres, Inca, Palma, sa Pobla, Sant Llorenç des Cardassar, Ciutadella, Pollença, Muro, Llucmajor i Esporles.

“La italiana és una escena molt vibrant i totalment desconeguda a les Illes”, defensa Ana Espina, promotora de Fonart, l’associació cultural que impulsa el cicle. Entre els artistes italians convidats, destaquen el músic resident a Nova York Pasquale Grasso, que es presentarà en format quartet; el trompetista Paolo Fresu, un dels mestres del jazz italià, amb més de quaranta anys de trajectòria; i Francesco Zampini, ja consolidat com un dels principals guitarristes de la nova escena europea.

Cargando
No hay anuncios

A escala espanyola, formen part del cartell, entre d’altres, el projecte de jazz contemporani Xan Campos Trio; Caminero Trio, banda liderada pel contrabaixista, compositor i productor Pablo Martín Caminero, que fusiona jazz i flamenc; i Carme Canela (una de les veus més reconegudes a l’escena catalana) amb el músic valencià Albert Sanz.

Connexió entre cultures

Un dels objectius del festival des que va néixer és connectar els artistes illencs amb els intèrprets convidats d’altres territoris, i ho fan a través dels concerts A Ménage À Jazz, en què regna la improvisació. La sisena edició crea tres formacions inèdites en aquest format: Pasquale Grasso amb Toni Vaquer i Marko Lohikari; Andrea Motis, Roberto Fonseca, Yandy Martínez i Nailé Sosa; i Lorenzo Bisogno, Aga Derlak, Joan Garcias i Joan Moll. Espina remarca la flexibilitat del jazz per poder fer aquestes creacions en viu:“En altres músiques és més difícil, però el jazz té aquesta part més lliure que et permet fluir”.

Cargando
No hay anuncios

Una altra aposta que repeteix aquesta edició és l’All woman jazzband, una formació integrada per dones de diferents països. Enguany les convidades són Aga Derlak (Polònia), Blanca Barranco (Jaén), Cecilie Grundt (Noruega), Kika Sprangers (Holanda), Marta Garrett (Portugal) i Nailé Sosa (Cuba / Mallorca). El festival vol aconseguir la paritat de gènere i, de fet, un 50% de participants són dones, entre músiques i ponents. Això sí, no aconsegueixen una paritat en les bandes: “És molt complicat, ens hem trobat poquíssimes dones a Itàlia, però ho compensam per una altra banda”, sosté Espina. Assegura que no ho fan “per quedar bé, sinó perquè si falten dones la visió és equivocada”. A més, subratlla la importància d’aquesta visió de gènere “com a creadors de feina cultural”.