Joan Pera, Anna Sahun, Pere Arquillué, Oriol Pla i Daniel Anglès: la nova temporada de Focus
El Teatre Romea, el Teatre Condal, La Villarroel i el Teatre Goya baten un rècord històric amb 471.000 espectadors i 10,3 milions d'euros de recaptació
BarcelonaEl Grup Focus ha batut "un rècord històric d'espectadors" per segon any consecutiu. Si ara fa un any el Teatre Romea, el Teatre Condal, La Villarroel i el Teatre Goya celebraven un total de 410.000 espectadors i més de 9 milions de recaptació, les dades de la temporada 2023-2024 són encara més positives: 471.000 espectadors i 10,3 milions d'euros de recaptació, una xifra que suposa un increment de l'11% respecte a la temporada anterior. "Tant de bo es converteixi en una notícia crònica", ha dit el president de Focus, Daniel Martínez, durant la presentació de la temporada 2024-2025. Segons Martínez, aquestes xifres "aclaparadores" permeten començar la nova temporada amb "el camí ja fressat i molt bones expectatives". Els quatre teatres presentaran durant aquest curs 14 produccions pròpies i 9 coproduccions, entre les quals hi ha reposicions de temporades anteriors.
Josep Maria Flotats, Oriol Pla i Josep Maria Mestres al Romea
El Romea ha decidit ensenyar les millors cartes des del principi: fins al 29 de setembre, el dramaturg espanyol Juan Mayorga hi presenta La colección, amb un repartiment encapçalat per José Sacristán i Ana Marzoa. El teatre tindrà en cartellera diferents espectacles ja amb un cert recorregut, com Altsasu, de la companyia basca La Dramática Errante; L'adversari, l'adaptació de la novel·la d'Emmanuel Carrère a càrrec de Julio Manrique; Tirant lo Blanc, que es va poder veure aquest estiu al Festival Grec; La disputa. Voltaire/Rousseau, de Josep Maria Flotats, i també Travy, l'obra amb què Oriol Pla homenatja la seva família i l'esperit del teatre de carrer. També visitarà el Romea la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC) amb El gran teatro del mundo, l'últim projecte de Lluís Homar al capdavant de la companyia. La gran producció de la temporada la reservaran per al març: Josep Maria Mestres dirigirà Mort d'un comediant, de Guillem Clua, amb Jordi Bosch, Mercè Pons i Francesc Marginet com a protagonistes.
'Un matrimoni de Boston' i 'La presència', els plats forts de La Villarroel
Dos grans muntatges marcaran la temporada de La Villarroel. D'una banda, una nova versió d'Un matrimoni de Boston,de Josep Maria Mestres, ara amb Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué. Es tracta d'una coproducció conjunta entre La Villarroel i Un 9 Teatre a l'Est que també passarà pel Temporada Alta. D'altra banda, Pau Carrió dirigirà La presència, un thriller en clau d'humor amb Nausicaa Bonnín, Pau Roca, Anna Sahun i Marc Rodríguez entre el repartiment. La sala també oferirà noves propostes de Sergi Belbel i Jordi Casanovas i comptarà amb actors com Carme Sansa, David Selvas, Clara de Ramon, Laia Marull, Àngels Gonyalons, Sara Espígul, Roger Coma i Joan Arqué. Les mans, un dels espectacles més aplaudits del Festival Grec 2024, tornarà a La Villarroel fins al 22 de setembre. A mitjans de setembre també es podrà veure Nadia, en què Nadia Ghulam narra la seva fugida de Kabul. Durant el curs la sala també recuperarà L'enterrador, Dirrrty boys i A fuego, tres èxits de la temporada anterior, així com Jo, travesti, que va formar part del Grec 2023.
'Escape room 2' torna al Condal
La còmica Judit Martín, la drag queenSharonne, la finalista d'EufòriaCarla Miralda i les actrius Mireia Morera i Alba Florejachs són algunes de les protagonistes de la nova temporada del Condal, que presenta una programació eclèctica que va des de Lapònia, de Cristina Clemente i Marc Angelet, fins a Yo siempre seré yo, a pesar de ti, de la companyia Bendita Inocencia. Escape room 2, de Joel Joan i Hèctor Claramunt, un dels fenòmens teatrals d'aquests últims anys, tornarà al Condal aquest setembre, i el 10 de desembre Daniel Anglès, el director artístic del teatre, celebrarà tres dècades de teatre musical amb un espectacle de gran format.
El Goya estrena 'Un sogre de lloguer' i 'Un déu salvatge'
El Teatre Goya engega motors aquest setembre donant una segona oportunitat a Poncia, l'adaptació de La casa de Bernarda Alba que protagonitza Lolita Flores. A mitjans de mes el teatre acollirà noves funcions de Jauría, en què Ángela Cervantes es posa en la pell de la víctima de la Manada, acompanyada de Carlos Cuevas, Quim Àvila, Francesc Cuéllar, Artur Busquets i David Menéndez. El director Andrés Lima portarà al Goya La comedia de los errores, una adaptació del text homònim de Shakespeare que es va estrenar al Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida.
El primer plat fort de la temporada arribarà al novembre amb la comèdia Un sogre de lloguer, una producció de Focus en què Joan Pera i Muntsa Alcañiz protagonitzen una situació familiar delirant. I el febrer del 2025 Pere Arquillué, Laura Conejero, Ivan Benet i Laura Aubert presenten Un déu salvatge, una altra producció pròpia de Focus, que porta a escena el clàssic de Yasmina Reza sota la direcció d'Arquillué. Per tancar la temporada, el teatre repescarà la comèdia El favor, amb David Marcé, Jordi Rico, Marc Rodríguez i Eduard Buch. Per al públic familiar, les apostes del Goya són El fil invisible, un musical d'Alícia Serrat basat en un conte de Míriam Tirado, i un espectacle d'El Pot Petit.