John Moore: “Intento explicar la història sense opinions”
Guanyador del World Press Photo 2019
BarcelonaAbans de guanyar el World Press Photo amb Nena plorant a la frontera, John Moore va viure a Mèxic i diversos llocs de Centreamèrica. Tot i que la migració és un dels seus interessos principals, la repercussió de la imatge el va agafar per sorpresa. “No sabia que tindria tant impacte, tot i que sabia que era important”, afirma.
Què significa per a vostè haver guanyat el premi World Press Photo?
És gratificant com a fotògraf, però és més important que els temes segueixin sent notícia. Si el premi ho aconsegueix, ha funcionat.
La seva fotografia va tenir un impacte polític.
Va canviar la conversa sobre la separació de famílies migrants als Estats Units, que va ser un fracàs total. El govern va perdre molta credibilitat, i ho va reconèixer. Però això no passa cada dia, l’objectiu de cada dia és fer pedagogia.
Va començar a treballar en aquest projecte fa gairebé una dècada.
El 2010 vaig veure un creixement de la xenofòbia als Estats Units. Òbviament Donald Trump també ho va veure i va fer servir la polèmica sobre la immigració per arribar a la Casa Blanca. Sabia que el tema creixeria en importància al llarg dels anys i l’he intentat cobrir des del màxim d’angles possibles: he viatjat amb els migrants des del sud de Mèxic fins a la frontera i també he tingut un accés a la patrulla fronterera nord-americana.
¿Les autoritats nord-americanes li han censurat alguna imatge?
Pensen que el meu treball és just i segueixen comptant amb mi. He pogut explicar la història des de molts punts de vista, i sempre he pogut publicar les meves fotografies, encara que a alguns a vegades no els agradin. Intento explicar la història d’una manera molt directa, sense opinions, i que es vegin per la qualitat i el contingut, no per la meva opinió, que la tinc.