Jordi Savall: "La cultura no és només una activitat comercial, també és difusió i conservació del patrimoni"

El músic actuarà el 5 de desembre al Palau de Congressos de Palma en el marc del 25è Festival de Música Clàssica d'Hivern d'Euroclàssics

El músic Jordi Savall al teatre Grec de Barcelona en un concert temàtic sobre els Balcans.
Clàudia Darder
01/12/2020
2 min

PalmaTots els matins del món és un recital creat l'any 1991. Concretament, és la música de la pel·lícula del mateix títol i que va dirigir Alain Corneau. La banda sonora de la cinta, firmada pel músic especialitzat en la viola de gamba i en la recerca de música antiga Jordi Savall, va guanyar un premi Cèsar l'any 1992. Dissabte, dia 5 de desembre, s'escoltarà al Palau de Congressos de Palma. A l'escenari, un quartet: Savall i Philippe Pierlot faran sonar les violes de gamba; Xavier Díaz-Latorre s'encarregarà de la tiorba i la guitarra, i serà Luca Guglielmi qui entoni el clavecí. La cita és el darrer concert del 25è Festival de Música Clàssica d'Hivern d'Euroclàssics.

"Tots els matins del món reuneix peces de diferents caràcters, música especial per a viola de gamba, amb acompanyaments i variacions riques i plenes de contrastos", diu Savall, que va descobrir la viola de gamba quan estudiava violoncel i se'n va enamorar. Confessa que és "una sort" tocar al Palau de Congressos aquest recital, que inclou una selecció de peces de Marin Marais, Sainte Colombe, François Couperin i Jean-Baptiste Lully. Recorda que la situació de la cultura a Catalunya ha estat "dramàtica" durant les darreres setmanes, i els ànims de molts creadors independents i autònoms estan "sota mínims". "El coronavirus ha evidenciat un desequilibri entre els autònoms, les grans empreses i aquells que viuen dels recursos públics, com els músics d'orquestra. Els músics independents no hem pogut treballar, i això implica no tenir recursos. No ha de ser una lluita entre nosaltres, però aquesta pandèmia ha posat moltes cartes sobre la taula", diu l'instrumentista.

Una de les coses que més lamenta Savall és que la música antiga sigui la germana petita de totes les altres. Recorda el repte que va suposar per a ell aprendre a tocar la viola de gamba quan gairebé ningú a Europa ho sabia fer. "Tots els grans intèrprets varen desaparèixer a finals del segle XVIII", diu. Això el va obligar a convertir-se en un estudiós de l'instrument i a desenvolupar teories sobre la seva pràctica.

Ara, concreta, és bo de fer trobar un professor de viola de gamba a quasi tots els conservatoris. Això el fa pensar que "la cultura no és només una activitat comercial", sinó que és "difusió i conservació del patrimoni". Un exercici que no hauria de ser només responsabilitat dels músics, sinó del país: un territori ha de tenir la voluntat de conservar el seu patrimoni, afegeix. "Els músics som els museus vivents de la música. Sense nosaltres, qui podria sentir Bach? Monteverdi?", demana a l'aire Savall. De moment, el públic del 25è Festival de Música Clàssica d'Hivern podrà escoltar Tots els matins del món al Palau de Congressos aquest dissabte.

stats